Karper

karper terugzetten in het water

Vissen op karper is één van de meest populaire onderdelen binnen de sportvisserij. Dat is natuurlijk niet voor niks, mede door hun omvang zijn het misschien wel de meest indrukwekkende vissen die er zwemmen in het Nederlandse water. Daarnaast is het geweldig om de kracht van deze vissen te ervaren tijdens het drillen. 

Bij het vissen op karper denkt men al snel aan de statische vorm, waarbij piepers een belangrijke rol spelen. Na uren wachten op die ene volle run zorgt het afgaan van de pieper voor een gezonde dosis adrenaline. Niet gek dus dat deze vorm van karpervisserij zo geliefd is, toch zijn er genoeg andere mogelijkheden. Alles over het vissen op karper wordt besproken in de onderstaande categorieën.

Benodigdheden karper

Bij het vissen op karper is een goede uitrusting essentieel. Zaken als een onthaakmat en een goed landingsnet zijn noodzakelijk, terwijl een stretcher en een tent vooral zorgen voor een relaxte sessie.

Oppervlaktevissen

Vissen op karper aan de oppervlakte met bijvoorbeeld een korst of hondenbrokken is misschien wel de mooiste vorm van karpervisserij. Je ziet de slurpende bekken aan de oppervlakte. Hangen!

Particles bereiden

Naast boilies zijn particles als maïs, tijgernoten of duivenvoer een zeer succesvol aas voor het vissen op karper. Hoe je de verschillende soorten particles het best kunt bereiden en hoe je ze het best gebruikt lees je hier.

Karpervissen in de winter

De winter is niet de meest ideale tijd om te vissen op karper. Toch trekken de echte die-hards ook in de winter gewoon naar de waterkant. Benieuwd hoe je ook in de winter succesvol kunt vissen op karper?

Penvissen op karper

Vissen met een dobber, zo zijn we allemaal begonnen toch? Voor sommigen blijft dit de ultieme beleving aan de waterkant. Gelukkig is ook karpervissen prima mogelijk met de pen. Benieuwd hoe je dit aanpakt?

De juiste boilies kiezen

Het kiezen van de juiste boilies is geen makkelijke opgave. Welke boilie het beste werkt in een bepaalde situatie is van meerdere factoren afhankelijk. Lees hier welke boilie het best werkt in jouw situatie!

Karper soorten herkennen

Er zijn verschillende soorten karpers. Naast de meest voorkomende schubkarper heb je vast al eens een karper gezien met een ander schubbenpatroon. Lees hier hoe je de karper soorten kunt herkennen.