Vissen met de method feeder

vissen op witvis

De method feeder is een manier van feederen waarbij je gericht vist op grotere vis zoals brasem, zeelt en karper. De kracht van deze visserij zit hem in het feit dat je haak in het midden van een hoopje voer gepresenteerd word. Wanneer dit systeem goed gebruikt wordt valt er een mooie hoeveelheid vis mee te vangen.

De kracht van de method feeder

Vissen met de method feeder is een zeer effectieve manier om je te richten op grote vissen. Denk hierbij vooral al brasem, zeelt en (kleinere) karper. Maar waarom is deze methode juist zo krachtig voor deze grotere vissoorten? Dat heeft meerdere redenen.

Er wordt vaak gekozen voor een miniboilie of pellet als haakaas. Door wat grotere aassoorten te gebruiken verminderd de kans op kleinere vis. Dit haakaas wordt vaak gepresenteerd op een ‘bedje’ van pellets, welke perfect op de method korf kunnen worden geplaatst. Karper, zeelt en brasem zijn hier dol op. De onderlijnen zijn met 10 centimeter relatief kort en zijn normaal gesproken voorzien van een hair. In combinatie met het gewicht van de methodkorf ontstaat er een effectief zelfhaak systeem.

Hengel voor method vissen

Allereerst gaan we kijken naar welke hengel geschikt is voor het vissen met de method feeder. Er zijn ondertussen behoorlijk wat hengels op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het vissen met de method feeder, genaamd commercialhengels. Deze zijn dan ook uiteraard geschikt voor deze visserij.

Echter is een gewone feederhengel ook geschikt voor deze visserij mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Omdat het nog wel eens voor wil komen dat er een karper gehaakt wordt met dit systeem is het wel belangrijk dat de hengel een goede parabolische actie heeft en dus niet te stug is. In de meeste gevallen kan je met een medium feederhengel goed uit de voeten.

Tip: een viskist of station is een echte aanrader bij het vissen met de method feeder. Lees alles over het kiezen van het juiste visstation.

Molen voor de method feeder

De molen die gebruikt wordt bij het vissen met de feeder is eigenlijk ook altijd wel geschikt voor het vissen met de method feeder. De molen dient een goede lijnclip te hebben om elke keer dezelfde afstand te kunnen werpen. Een hoge inhaalsnelheid is prettig wanneer je ver werpt, zodat je niet al te veel slagen hoeft te maken bij het binnendraaien. Iets wat wel extra belangrijk is bij het vissen met de method feeder is dat er een goede slip op de molen zit, zo heb je minder kans dat de lijn breekt wanneer je een grote vis zoals een karper haakt.

De keuze voor gevlochten of nylon lijn is persoonlijk. Een nylon lijn van 25/00 is heel gebruikelijk voor deze visserij. Je hebt een sterke lijn nodig aangezien de kans op het haken van een karper altijd aanwezig is. De rek in nylon kan geen kwaad bij het registreren van de aanbeten omdat je vist met een zelf-haak systeem. De aanbeten zijn eigenlijk altijd fel.



Method feeder en mal

De method korven zien er totaal anders uit dan een gewone feeder korf. Het zijn platte korven met daarop (meestal) een aantal ribben om het voer op zijn plaats te houden. Omdat het lood aan de onderkant van de korf zit zal het voer met daarin je aas altijd bovenaan komen te liggen. Hierdoor vis je eigenlijk altijd met een perfecte aaspresentatie.

Er zijn verschillende gewichten method korven. Over het algemeen zal je met de method feeder op vijvers vissen en dan is een korf tussen de 25 en 40 gram meestal een goed gemiddelde. Je kan het best zelf bepalen wat jij een fijn gewicht vind om mee te vissen.

method mal

Inline of elasticated method korf?

Dan is er ook nog de keuze uit inline feeders en feeders met elastiek. De meest visvriendelijke van deze 2 is de inline method feeder, omdat deze bij lijnbreuk gewoon van de lijn zal schuiven. Wanneer je alleen witvis verwacht is inline de beste keuze. Wanneer je op een water vist met een goed karperbestand kan een elasticated feeder toch erg fijn zijn. De klappen van de vis worden hierdoor verzacht en de druk op de lijn en hengel wordt verminderd, wat de kans op het landen van de vis vergroot.

Een puntje om op te letten bij het vissen met elastiek is dat dit na verloop van tijd gaat slijten wanneer het in aanraking komt met vismeel voer. De elastiek dient dus regelmatig vervangen te worden. De elasticated versie is over het algemeen wat minder visvriendelijk omdat de vis hier moeilijk vanaf komt bij lijnbreuk. Echter komen er steeds meer veilige varianten van de elasticated method feeder op de markt.

Elk merk method feeder heeft een eigen vorm en dus ook een eigen mal. De mal is een hulpmiddel om het voer gemakkelijk op de korf te krijgen met je haakaas daartussen. Je kunt het voer uiteraard ook zonder mal op de korf knijpen maar met de mal gaat het wat makkelijker en is de presentatie perfect afgewerkt.

Onderlijnen method feeder

De onderlijnen voor het vissen met de method feeder zijn vaak erg kort. Een lengte die veel gebruikt word is 10cm. Op deze manier komt het zelf-haak systeem het best tot zijn recht. Wanneer de vis het aas opzuigt en er vandoor wil gaan zal hij meteen gehaakt worden op het gewicht van het lood. De onderlijnen zijn ook voorzien van een hair waar aas op bevestigd kan worden. De hair biedt de mogelijkheid om met boilies te vissen. Een andere mogelijkheid is een onderlijn die voorzien is van een bait band. Een bait band is ideaal voor het vissen met pellets van 6 of 8mm.

Methodvoer

Bij het voeren met de method feeder worden over het algemeen 2 soorten voer gebruikt, namelijk grondvoer en pellets. Het grondvoer voor de method feeder is gebasseerd op vismeel en zo samengesteld dat het voer blijft plakken op de method feeder. Dit voer is meestal gericht op karper, zeelt en brasem. Door het voer meng je wat pellets, meestal wordt gebruik gemaakt van 2mm pellets. Een 50/50 mix van grondvoer en pellets werkt vaak goed.

Pellets zijn niet direct geschikt om op de method feeder gezet te kunnen worden, ze moeten namelijk eerst nog bevochtigd worden. Daardoor worden de pellets zachter en zullen ze, wanneer je ze aanknijpt, aan elkaar blijven plakken. Meestal staat op de zak van de pellets wel vermeld hoelang je ze in het water moet leggen. Een algemene richtlijn is ongeveer 1 minuut per 2mm. Pellets van 4mm zouden dan dus 2 minuten moet weken, pellets van 6mm 3 minuten en ga zo maar door.

Voerplek aanleggen bij het vissen met de method

Wanneer je begint met vissen is het soms lastig om met de method feeder een voerplek aan te leggen omdat hier wat minder voer op kan dan bij een gewone korf. Daarom is het handig om een voerplek aan te leggen met een gewone gaaskorf. Hier past meer voer in en je hebt ook de mogelijkheid om ander voer zoals maïs of hennep op de voerplek te krijgen.

Lees ook eens: Vissen op een commercial

Bestel al je witvisspullen direct bij bol.com!