Karpervissers hebben vaak een behoorlijke lading materiaal bij zich. Voorafgaand aan een vissessie is het vaak sjouwen geblazen om alle spullen aan de waterkant te krijgen. Zijn al die spullen echt nodig voor het vissen op karper?
Welke hengel voor karpervissen?
Om te beginnen is het belangrijk om de juiste hengel te kiezen voor het vissen op karper. Een karperhengel heeft in de meeste gevallen een lengte van 3,60. Dit is hele geschikte maat voor bijna alle situaties, daarom is deze lengte vrij standaard. De testcurve van een karperhengel ligt meestal tussen de 2 en 3, waarbij 2,5 het meest wordt gebruikt. Hiermee wordt aangegeven hoe stug een hengel is. Soms worden er zelfs hengels met een testcurve hoger dan 3 gebruikt, bijvoorbeeld als er op zeer grote afstand gevist wordt. Kortom, als je op zoek bent naar een standaard karperhengel, kies dan voor een lengte van 3,60m en een testcurve van 2,5.
Molens voor karper
Een molen die gericht is op het vissen op karper beschikt in veel gevallen over een vrijloop systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat er lijn gegeven wordt bij een aanbeet. Het is ook een optie om een molen zonder dit systeem te kiezen. In dat geval wordt de slip tijdens het vissen zo afgesteld dat er gemakkelijk lijn gegeven wordt bij een aanbeet. Zeker voor de beginnende karpervisser is het aan te raden om te kiezen voor een vrijloop systeem. Hierdoor kan er sneller gehandeld worden bij een aanbeet en hoeft de slip niet steeds opnieuw afgesteld te worden. Tot slot is het heel belangrijk dat een molen over een goede, soepel lopende slip beschikt. Deze slip zorgt ervoor dat er lijn vrijkomt wanneer de karper probeert weg te zwemmen of klappen geeft. Een goede slip voorkomt in dit geval losschieters.
Welke lijn voor karpervissen?
Het kiezen van de juiste lijn voor het vissen op karper is belangrijk. Het zijn krachtige vissen, dus de lijn heeft heel wat te voorduren. De meeste karpervissers maken gebruik van nylon, wat in veel gevallen ook de beste keuze is. Nylon lijn heeft een bepaalde rek waardoor klappen van de vis worden opgevangen. Hierdoor worden losschieters voorkomen. Een dikte van 0,25 tot 0,35mm is voldoende. Hoe meer obstakels, hoe dikker de lijn.
Beetmelders of piepers
Een beetmelder, ook wel pieper genoemd, is niet noodzakelijk maar wel erg handig. Deze beetmelder geeft een geluidsignaal bij een aanbeet. Bij langere sessies is het prettig om niet de hele dag alert te hoeven zijn op wat er met je lijn gebeurt. Door piepers te gebruiken kun je tussendoor een boekje lezen of gewoon genieten van de natuur.
Rodpod of banksticks
Een rodpod is een standaard voor je hengels. Met een rodpod staan je hengels altijd stabiel, doordat de poten meestal verstelbaar zijn. Daarnaast is het mogelijk om ook op stekken met een harde ondergrond te zitten, er hoeft namelijk niets in de grond gestoken te worden. Daarnaast kan er gekozen worden voor banksticks. Banksticks zijn losse hengelstandaardjes welke in de grond gestoken worden. Omdat ze los van elkaar zijn biedt dit meer vrijheid in het plaatsen van de hengels, ze hoeven niet kort naast elkaar te staan.
Hangers of swingers
Hangers of swingers zorgen ervoor dat terugzakkers geregistreerd worden. Ze worden geplaatst onder de pieper. Aan het uiteinde zit een clipje wat je aan de lijn kunt bevestigen. Door het gewicht van de hanger/swinger zakt deze naar beneden wanneer je beet hebt en de vis jouw kant op zwemt. Daarnaast zorgen hangers en swingers ervoor dat duidelijk zichtbaar welke hengel beet heeft als er meerdere naast elkaar staan.
Onthaakmat noodzakelijk bij karpervissen
Neem ook altijd een onthaakmat mee. Zo is de vis beschermd tegen de ondergrond en blijft de vis vaak rustiger. Maak de onthaakmat altijd nat voordat de karper erop gelegd wordt. Zo wordt de slijmhuid niet beschadigd, deze beschermd de karper tegen ziektes. Zorg ervoor dat de onthaakmat groot genoeg is en dat er een verhoogde rand omheen zit zodat de vis er niet makkelijk vanaf kan glijden. Vaak kan een onthaakmat ook gebruikt worden om de vis veilig terug te dragen naar het water.
Een veilige onthaak- en transportmat.
Karper landingsnet
Karpers kunnen groeien tot een flink formaat waardoor een groot landingsnet noodzakelijk is. De karper moet gestrekt in het net kunnen liggen, anders is het net te klein. Bezuinig hier niet op, de gezondheid van de vissen is natuurlijk heel belangrijk.
Klein materiaal bij karpervissen
Een aantal spullen die veel karpervissers standaard in hun koffer hebben zitten:
- Lood
- Onderlijnen
- Boilienaald
- Schaar
- Tube
- Safety clips
- Onthaaktang
Lees ook eens: Hoe kies je de beste boilies?
Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!