Karpervissen aan de oppervlakte

kaper aan de oppervlakte

Vissen op karper kan op vele manieren. Misschien wel de meest spannende manier is het vissen aan de oppervlakte met een korst of hondenbrokken. Bij het vissen aan de oppervlakte kun je de karpers zien azen. Als de vissen eenmaal aan het azen zijn in de buurt van je haakaas, slaat de spanning pas echt toe. Maar hoe zorg je ervoor dat ze je haakaas ook daadwerkelijk pakken?

Wat heb je nodig voor oppervlaktevissen?

Om te beginnen gaan we kijken wat voor materialen je nodig hebt voor het oppervlaktevissen op karper. Natuurlijk neem je bij het karpervissen altijd zaken als een onthaakmat mee, maar er zijn zaken die afwijken van de normale karperuitrusting.

Een geschikte hengel voor oppervlaktevissen

Wanneer je een keer aan de oppervlakte gaat vissen kan je prima gebruik maken van je “gewone” karperhengel. Voor de fanatiekere oppervlakte vissers is het toch verstandig om dit met een penhengel te doen. Deze zijn vaak wat lichter en zijn er niet op gemaakt om flinke brokken lood te werpen, maar dat is ook niet nodig bij deze visserij. Een penhengel met een testcurve van 1.5 tot 2 lb en met een goede topactie komt het best tot zijn recht bij deze visserij.



Molen

De molen hoeft niet aan veel eisen te voldoen, maar er is altijd één belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van een molen voor het vissen op karper. Een goede slip is essentieel, gezien de kracht die deze vissen hebben. Door een goede slip worden de stoten van de vis opgevangen waardoor er minder kans is op losschieters.

Verder is de molen eigenlijk een beetje persoonlijke voorkeur. Een wat kleinere lichte molen is over het algemeen het fijnst, omdat je de hengel veel in de hand zal hebben.

karper gevangen

Lijn voor karpervissen aan de oppervlakte

Er kan gekozen worden tussen nylon of gevlochten lijn. Ieder heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Het voordeel van gevlochten lijn is dat deze dunner kan zijn dan nylon. Hierdoor zal de lijn minder opvallen waardoor de karpers minder argwanend zullen zijn. Nadeel van gevlochten lijn is echter dat er nauwelijks tot geen rek in zit. Hierdoor zal de slip een stuk losser moeten staan om de klappen van de vis op te vangen.

Wanneer gekozen wordt voor nylon is er een wat dikkere lijn nodig. In de meeste gevallen zal 25/00 volstaan. Het kan helpen om een lijn te nemen die niet opvalt in het water. Een groot voordeel van nylon is dat meer rek heeft dan gevlochten lijn. Dit is veiliger en de kans op losschieters is kleiner.

Onderlijn, de sleutel tot succes

Om ervoor te zorgen dat de vissen niet zien dat er een lijn tussen het aas ligt, kan er gekozen worden voor een fluorcarbon onderlijn. Deze lijn is niet zichtbaar in het water en daardoor creëer je geen argwaan bij de azende karpers. Ongeveer 150cm fluorcarbon is voldoende.

Oppervlakte vissen op grotere afstand

Voor het vangen van karper aan de oppervlakte op korte afstand is een eenvoudige montage al voldoende. Enkel aan haak bevestigen aan de lijn is in feite al voldoende. Wanneer er op grotere afstanden gevist gaat worden is er meer werpgewicht nodig. Daarom zijn er dobbers speciaal voor het vissen met drijvend aas, welke ook wel floaters genoemd worden. Deze zijn er in verschillende varianten, zoals volledig transparante floaters welke nauwelijks te zien zijn. Deze zijn bij uitstek geschikt voor het oppervlakte vissen op de middellange afstand. Op de lange afstand wordt het echter lastig om te zien wanneer er een aanbeet is. Daarom zijn er voor de langere afstand ook floaters beschikbaar welke voorzien zijn van lood als werpgewicht en een felle oranje top om de aanbeet te registreren.

Drijvend aas voeren op grotere afstanden

Nu weet je hoe je het haakaas op een grotere afstand kunt werpen, maar hoe werp je extra drijvend aas naar die stek? Voor broodkorsten wordt het een lastig verhaal om deze op een flinke afstand te krijgen. Wel kan dit nog steeds gebruikt worden als haakaas. Voor het bijvoeren zijn drijvende honden- of kattenbrokken en erg geschikt aas. Zeker de wat grotere brokken (vaak hondenbrokken) kunnen mooie afstanden bereiken. Daarvoor is een katapult een heel handig hulpmiddel. Ook drijvende pellets kunnen op deze manier goed weggeschoten worden. Op deze manier wordt oppervlakte vissen op karper op grote meren ook heel goed mogelijk!

Drijvend aas voor karper

De belangrijkste eigenschap van het aas bij het oppervlakte vissen is natuurlijk dat het drijft. Er wordt vaak gebruik gemaakt van simpele broodkorsten. Wat ook prima werkt zijn drijvende pellets, hondenbrokken en kattenbrokken. Honden- en kattenbrokken werken erg goed om de karpers aan te zetten tot azen aan de oppervlakte. Vervolgens kan hier prima met een broodkorst als haakaas tussen gevist worden. Omdat de korst op zal vallen hoef je niet perse gebruik te maken van een dobber, al is dit op grotere afstanden altijd handig.

Karper vangen aan de oppervlakte

Om te beginnen moeten de karpers aangezet worden tot azen. Eigenlijk is dat vrij eenvoudig, zoek een plek waar karper zichtbaar aanwezig is of waar je ze kunt verwachten. Langs rietkragen of in de buurt van overhangende bomen zijn vaak echte hotspots. Vervolgens gooi je gewoon een handje brokken of stukjes brood op die plek en wacht je af tot de karpers beginnen met azen. Als ze eenmaal aan het azen zijn, kan er begonnen worden met vissen. Om de karpers niet af te schrikken, gooi je de haak met aas iets over de voerplek heen. Vervolgens draai je een beetje lijn in tot het aas op de goede plek ligt. Zorg er voor dat er continu voedselaanbod is, zo blijven de vissen azen op de plek.

Zorg er altijd voor dat je zo min mogelijk lawaai maakt aan de waterkant. Blijf ook laag en verdekt opgesteld wanneer je dicht aan de kant vist. Alleen dan zullen de vissen vol vertrouwen gaan azen en zullen de kansen op succes toenemen.

Lees ook eens: Karpervissen met de pen

Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!