Tijdens de gesloten tijd is het verboden om met bepaalde aassoorten te vissen. De regels tijdens de gesloten tijd zijn er voornamelijk op gericht om het vissen met kunstaas te verbieden. Daarnaast is het ook niet toegestaan om tijdens de gesloten tijd met een dode vis als aas te vissen. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om tijdens de gesloten tijd te vissen op snoek, baars, snoekbaars en andere roofvissen. Dat is ook precies waar de gesloten tijd voor bedoeld is.
Wanneer is de gesloten tijd?
De gesloten tijd voor kunstaas en dood aas begint ieder jaar op 1 april en loopt tot de laatste zaterdag van mei. In deze periode is het verboden om met kunstaas groter dan 2,5 cm te vissen. Ook dode visjes of stukjes dode vis als aas zijn verboden. Dit betekent dat er op de laatste zaterdag van mei weer met alle soorten aas gevist mag worden.
Gesloten tijd voor vissoorten
Naast de gesloten tijd voor aassoorten, is er ook een gesloten tijd voor vissoorten. Voor degene die zich aan de gesloten tijd voor aassoorten houdt en gevangen vissen altijd direct terugzet is de gesloten tijd voor vissoorten niet belangrijk. De gesloten tijd voor vissoorten houdt namelijk in dat snoek, baars en snoekbaars direct teruggezet moeten worden. Voor baars en snoekbaars is de gesloten tijd gelijk aan de gesloten tijd voor kunstaas, namelijk van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. Voor snoek begint de gesloten tijd een maand eerder, namelijk van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. In maart mag er dus nog gewoon op snoek gevist worden, maar deze moeten direct in hetzelfde water worden teruggezet.
Wat als ik dan toch snoek, baars of snoekbaars vang?
Het wil wel eens gebeuren dat een baars of snoek gevangen wordt op een worm of ander aas. Als dat tijdens de gesloten tijd gebeurt doe je niets verkeerd, dus is dat ook niet strafbaar. Het is wel van belang dat de vis dan direct weer teruggezet wordt in het water.
Vliegvissen tijdens de gesloten tijd
Ondanks dat er een verbod geldt voor het vissen met kunstaas tijdens de gesloten tijd is vliegvissen wel toegestaan. Hierbij is het wel belangrijk dat de gebruikte kunstvlieg maximaal 2,5 cm groot is. Het is namelijk ook verboden om kunstvliegen groter dan 2,5 cm te gebruiken tijdens de gesloten tijd. Vliegvissen is wel een erg leuk alternatief voor tijdens de gesloten tijd. Vliegvissen is namelijk ook een erg actieve visserij, waarmee bijvoorbeeld ook op voorn of zelfs karper gevist kan worden.
Waarom is er een gesloten tijd?
De gesloten tijd voor vissen op snoek, baars, snoekbaars en andere roofvissen is bedoeld om deze vissen niet te storen tijdens de paaiperiode. Misschien is het voor de fanatieke roofvisser best vervelend om tijdens april en mei niet te mogen vissen met kunstaas. De rest van het jaar heb je echter profijt van de gesloten tijd. Door de gesloten tijd wordt het visbestand van verschillende soorten roofvissen namelijk verbeterd. Op de lange termijn is het van groot belang voor het visbestand dat er jaarlijks succesvol gepaaid kan worden.
Gesloten tijd in het kort
- Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om te vissen met kunstaas of dode vissen.
- Vang je tijdens de gesloten tijd toch een snoek, baars of snoekbaars op ander aas, zet deze dan direct terug in het water. Zolang er geen kunstaas of dode vis als aas gebruikt wordt is dit niet strafbaar.
- De gesloten tijd voor snoek begint al op 1 maart, maar tot 1 april mag er gewoon op snoek gevist worden. De regel is dat gevangen snoek in maart direct teruggezet moet worden in hetzelfde water.
Benieuwd naar de andere wet- en regelgeving omtrent de gesloten tijd? Die kun je hier nalezen.
Lees ook eens: Snoek kunstaas
Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!