Viskisten: hoe kies je het juiste visstation?

met de vaste stok

Viskisten, zitkisten of visstations . Het zijn verschillende benamingen die gebruikt worden voor hetzelfde product. Deze viskisten zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. Voor de fanatieke sportvisser die bijvoorbeeld veel met de vaste hengel of feeder vist, is een viskist een hele goede investering. Je hebt alle materialen snel bij de hand tijdens het vissen. Daarnaast is je hengel stevig bevestigd en altijd binnen handbereik, zodat er snel gereageerd kan worden op een aanbeet. Door gebruik te maken van een aastafel en emmer aan de viskist kan alles snel ververst worden. Een viskist of station brengt het comfort en de kwaliteit van je sessie absoluut naar een hoger niveau. Maar waar let je op bij het kiezen van het juiste station?

Viskist met- of zonder voetplateau?

Stations met een voetplateau zijn vaak wat duurder dan zonder. Toch heeft dit voetplateau een aantal voordelen die het de investering waard maken. Om te beginnen het comfort. Tijdens een lange sessie is comfort en een goede zitpositie zeker een belangrijk aspect. Voetplateaus zijn vaak in hoogte verstelbaar, waardoor jouw zitpositie beter wordt. Daarnaast biedt het veel comfort wanneer er gevist wordt op een ongelijke ondergrond, zoals op keien. Maar het grootste voordeel van een viskist met voetplateau zijn de twee extra poten die eraan zitten. De poten van een station hebben namelijk een heel belangrijke functie. Alle accessoires zoals hengelsteunen, aasplateaus of een paraplustandaard worden bevestigd aan de poten. Een viskist met voetplateau heeft dus 6 poten in plaats van 4, waardoor er meer accessoires bevestigd kunnen worden.

Met of zonder rugleuning?

Hier zijn persoonlijke voorkeur en jouw zithouding de doorslaggevende factor. Hou je ervan om naar achter te leunen tijdens het vissen, dan is een rugleuning natuurlijk heel prettig. Veel vissers zitten echter voorover gebogen om te focussen op de dobber of feedertip. In dit geval zal de rugleuning van de viskist weinig gebruikt worden.

Welk merk visstation kies je?

Wat maakt het merk van een visstation uit? Nou, toch zeker genoeg om hier rekening mee te houden bij aanschaf. Uiteraard is er kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken, wat vaak ook terug te zien is in de prijs. Overigens wil een duurder station niet altijd zeggen dat de kwaliteit hoger is, al kan goedkoop zeker duurkoop zijn. De belangrijkste reden waarom het merk van belang is, is omdat de accessoires van het ene merk soms niet op het station van het andere merk passen. De meeste merken gebruiken bijvoorbeeld vierkante poten, maar sommige merken kiezen voor ronde poten. Bekijk daarom eerst goed welke accessoires je wilt gaan gebruiken. Vervolgens ga je kijken welke merken deze accessoires aanbieden en welk merk je het fijnst lijkt. Weet je dat een bepaald merk hetzelfde formaat poten gebruikt? Dan kunnen de accessoires van dit merk natuurlijk prima gebruikt worden. Daarnaast is het bij veel producten ook mogelijk om het aansluitstuk te verwisselen naar een passende variant.Goedkope zitkist: achteraf duurkoop?

Er zijn viskisten te vinden van minder dan honderd euro, maar ook van meer dan duizend euro. De goedkope stations hebben vaak geen voetplateau. Dat komt doordat het voetplateau meer vraagt van de constructie en meer onderdelen kost. Ben je op zoek naar een goedkope viskist, dan zal dit dus een eenvoudiger ontwerp zijn. Toch kun je ook hier jaren plezier van beleven, mits er degelijke materialen gebruikt zijn. Vaak zie en voel je al snel of materialen fragiel of juist degelijk zijn. Bij de duurdere stations zijn de materialen over het algemeen zeer degelijk en deze stations gaan dan ook vaak langer mee.

Welke accessoires bij het visstation kopen?

Eén accessoire kan eigenlijk niet ontbreken: de hengelsteun. De hengelsteun voor op de viskist bestaat eigenlijk altijd uit twee onderdelen, een voor- en achtersteun. Voor de feederhengel heeft een achtersteun vaak langwerpige- of V vorm. Voor de vaste hengel is het een soort omgekeerde U vorm, waar de achterkant van de hengel onder gestoken wordt. Bij de voorsteun zijn er verschillende mogelijkheden. Zorg bij het feederen wel voor een stevige feederarm met dubbele bevestiging. Dit maakt de feederarm steviger en stabieler, waardoor de hengel ook bij wind stabiel ligt. Daarnaast zijn een aastafel en een houder voor een emmer met lokvoer absoluut aan te bevelen. Zo heb je de belangrijke zaken allemaal binnen handbereik. Daarnaast kunnen andere accessoires zoals een leefnethouder of parapluhouder ook heel handig zijn. Het grote voordeel van een station is dat je helemaal zelf bepaalt welke accessoires je handig vindt en hoe je dit indeelt.

Bestel al je witvisspullen direct bij bol.com!