Hoe kies je de beste boilies?

beste boilies kiezen
Dat is een vraag die veel karpervissers zichzelf stellen. Helaas is het niet makkelijk om te bepalen welke boilie het best werkt in jouw situatie. Het is per water verschillend welke boilie het meest effectief is. Daarnaast spelen ook factoren zoals de duur van de sessie en het jaargetijde een rol. Om je te helpen bij het maken van de beste keuze wat betreft boilies, staat hier alle informatie op een rijtje.

Zoete of vismeel boilies?

De meningen hierover zijn verdeeld en iedereen heeft zijn eigen favoriet. Om het nog even wat makkelijker te maken om te bepalen welke boilie jij het best kunt gebruiken, verschilt het ook nog eens per water welke boilie het liefst door de karper genuttigd word. De beste manier om erachter te komen is dus eigenlijk gewoon testen en zien wat de resultaten zijn. Toch hebben de zoete en vismeel boilies andere eigenschappen wat maakt dat de ene waarschijnlijk voor jou beter werkt dan de ander.

Lengte van de sessie belangrijk bij boilies kiezen

Wanneer je vooral kortere sessies vist en je daarbij niet wilt voorvoeren zijn vismeel boilies over het algemeen minder geschikt. Tuurlijk is het mogelijk om te vangen, maar zoete boilies werken vaak beter voor korte sessies. Daarom worden zoete boilies ook wel instant boilies genoemd, wat betekent dat ze direct hun werk doen. Toch zijn er situaties waar de vismeel boilies het ook bij kortere sessies beter zouden kunnen werken. Als er op een water veel gevist wordt met vismeel boilies, zouden deze ook voor instant sessies beter kunnen werken. Een groot verschil tussen beide soorten boilies is dat zoet makkelijker geaccepteerd wordt. Wanneer de karpers gewend raken aan vismeel boilies worden deze uiteindelijk meer gewaardeerd.

Voorvoeren met vismeel boilies

Wanneer er voor een sessie een aantal dagen voorgevoerd wordt, zijn vismeel boilies de beste keuze. De aanbeten zullen dan misschien iets langer op zich laten wachten, maar zoals gezegd kan dit voorkomen worden door een aantal dagen voor te voeren. Vaak is het zo dat wanneer de karpers eenmaal aan het azen zijn op vismeel boilies, de kans op meerdere aanbeten groter wordt.

Welke boilies in welke tijd van het jaar?

Ook belangrijk bij het kiezen van de juiste boilie is de tijd van het jaar. Zo hebben karpers in de winter en in het voorjaar vooral behoefte aan voer met niet al te hoge voedingswaarde. In deze periode zijn zoete boilies dus een beter keuze. Een ander soort aas wat in het voorjaar veel vis op de kant brengt zijn particles, dit komt in een ander artikel aan bod. In de zomer, als het seizoen in volle gang is, maakt het vaak niet zoveel uit wat voor boilie er gebruikt wordt. Het best kun je dan gewoon kijken naar de punten die eerder genoemd zijn, bijvoorbeeld of je een korte of lange sessie gaat vissen. In het najaar snakken de karpers naar boilies met hoge voedingswaarde om reserves aan te leggen voor de winter. In deze periode zijn vismeel boilies dus het meest geschikt. onthaakmat

Welke maat boilie werkt het best?

Bij het bekijken van het aanbod boilies zijn vaak verschillende maten verkrijgbaar. Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze. Als er meer witvis zit en je wilt voorkomen dat deze gaan azen op je voerplek kies je beter voor 18 – 20 mm. Een mix van verschillende diameters wil ook nog wel eens goed werken, dit kan dressuur doorbrekend zijn.

Kleuren boilies

Dan is er ook nog keuze uit verschillende kleuren boilies. Kleur is een minder belangrijk aspect bij het kiezen van boilies. Veel kleuren zijn op een bepaalde diepte niet eens meer te herkennen. Wel kan de keuze tussen donker- of lichtgekleurde boilies verschil maken. Bijvoorbeeld op een donkere bodem valt een lichte boilie meer op, waardoor deze sneller de aandacht trekt. Bij een schuw karperbestand kan ook juist gekozen worden voor een donkere boilie om vissen niet af te schrikken. Wat ook goed kan werken is een donkere boilie met een fel- of in ieder geval licht gekleurde pop-up daarboven.

Readymades, freezers of zelf boilies draaien?

Readymade boilies

Ieder van deze soorten boilies heeft zijn voor en nadelen. Readymades zijn ten eerste het makkelijkst aan te komen, elke hengelsportzaak heeft ze wel in het assortiment. Daarnaast zijn ze ook het makkelijkst in gebruik. Je hoeft niet elke keer als je gaat vissen je boilies uit de vriezer te halen en in te schatten hoeveel je nodig hebt, maar je kunt gewoon de zak meenemen en wat je niet op maakt gebruik je de volgende keer wel. Echter hebben readymades wel zeker hun nadelen. Dat zit hem vooral in de conserveringsmiddelen die zijn toegevoegd om de boilies langer goed te houden. Deze conserveringsmiddelen zijn niet gezond voor de vissen. Tuurlijk zit er verschil in de kwaliteit van verschillende merken en zijn er dus ook merken die hun boilies zo maken dat ze niet perse ongezond zijn. Een ander nadeel van readymades is de prijs. Door de conserveringsmiddelen die worden toegevoegd word ook de prijs behoorlijk opgekrikt.

Freezerbaits boilies

Freezerbaits zijn ook gewoon kant en klare boilies maar zoals de naam al zegt moet je ze in de vriezer bewaren. De reden hiervoor is dat er veel minder tot geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd zoals bij readymades. Dit maakt de boilies dus meestal een stuk gezonder voor de vissen en ook goedkoper. Een ander voordeel is dat je aas natuurlijker is en soms ook makkelijker geaccepteerd wordt door de vis. Een nadeel is wel dat je voor je gaat vissen de boilies uit de vriezer moet halen en in moet schatten hoeveel je nodig gaat hebben, en daarbij moet je er dus ruimte voor hebben in de vriezer. Freezerbaits kunnen na een dag vissen niet meer ingevroren worden om later te gebruiken.

Zelf boilies draaien

Daarnaast bestaat ook nog de optie om zelf boilies te draaien. Op deze manier bepaal je zelf hoe de boilie wordt samengesteld. Daarnaast weet je zeker dat je met verse boilies vist, wat natuurlijk een groot pluspunt is. Vergis je alleen niet in het zelf draaien van boilies, dit klusje neemt veel tijd in beslag. Als je deze tijd hebt is zelf draaien zeker een aanrader, wellicht word je beloond aan de waterkant. Lees ook eens: Vissen met particles

Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!