Karper soorten herkennen

kaper aan de oppervlakte

Als karpervisser zie je vast en zeker regelmatig foto’s voorbij komen van de vangsten van collega karpervissers. Daarnaast zie je bij je eigen vangsten misschien ook wel terug dat er verschillende soorten karpers bestaan. De meest bekende soort is de schubkarper, deze zal je vast wel herkennen. Daarnaast zijn er ook karper soorten met andere schubpatronen, zonder schubben of in bijzondere kleuren. Welke soorten karpers er zijn en hoe je ze herkent vertellen we graag.

Schubkarper, de meest voorkomende karper soort

Als karpervisser in Nederland zie je de schubkarper ongetwijfeld het vaakst op de onthaakmat verschijnen. Deze karpersoort komt namelijk het meest voor in ons land en zwemt al sinds de middeleeuwen in Nederlandse wateren. Zoals de naam doet vermoeden is de schubkarper volledig bedekt met schubben. In het ideale geval vormen deze schubben een mooi gelijk patroon zonder onregelmatigheden. Toch kunnen de schubben door bijvoorbeeld verwonding nog wel eens een andere structuur krijgen.

karper boven de onthaakmat

Spiegelkarper

In tegenstelling tot de schubkarper, is de spiegelkarper niet volledig bedekt met schubben. Iedere spiegelkarper heeft een uniek schubbenpatroon. Dat schubbenpatroon kan bestaan uit slechts enkele schubben, maar het kan ook voorkomen dat de schubben bijvoorbeeld de helft van de karper bedekken. Vaak verzamelen deze schubben zich rond de rugvin, richting de staart en/of rond de laterale lijn (lijn aan de zijkant halverwege het lichaam). Vaak is de zien dat deze karper soort zich onderscheid van de schubkarper in de bouw van het lichaam. Spiegelkarpers hebben wat meer de neiging om in de hoogte te groeien, dus een hoge rug en een soort ‘hangbuik’.

karper terugzetten in het water

Volschub karper

De volschub karper is als het ware een combinatie van de vorige genoemde karper soorten, namelijk de schubkarper en de spiegelkarper. De volschub karper is (vrijwel) volledig bedekt met schubben, maar veel minder met een patroon zoals de schubkarper. De schubbel zijn vaak een heel stuk groter en lijken enigszins willekeurig geplaatst te zijn.

Lederkarper

Een lederkarper lijkt op het eerste oog behoorlijk op de spiegelkarper. Wat alleen al snel opvalt is dat een lederkarper geen enkele schub op het lichaam heeft. Daarom wordt deze karper soort ook nog wel eens naaktkarper genoemd. De lederkarper is vrij zeldzaam, daarom zal je deze niet vaak tegenkomen.

Rijenkarper

Ook de rijenkarper lijkt weer veel op de spiegelkarper. Daarom kan het nog wel eens lastig zijn om al deze soorten te herkennen en uit elkaar te houden. Wat de rijenkarper kenmerkt is een rechte lijn schubben over de laterale lijn, dus aan de zijkant van het lichaam en ongeveer halverwege. De rijenkarper mag naast deze rechte rij schubben geen andere schubben op het lichaam hebben, anders is het een spiegelkarper.



Graskarper, een bijzondere karper soort

De graskarper heeft een hele andere bouw dan de andere karper soorten. Graskarpers groeien meer in de lengte en worden daarom vaak ook wat langer in plaats van ‘dikker’. Ook de kop van de graskarper is heel anders dan bij andere soorten. Doordat andere soorten veelal azen op de bodem hebben ‘gewone’ karpers een bek die naar beneden gericht is. De bek van een graskarper wijst meer naar voren. Dat komt doordat graskarpers voornamelijk leven van plantaardig voedsel, zoals draadalg, waterpest of riet. Omdat graskarpers veel waterplanten eten wordt deze soort nog wel eens uitgezet in wateren waar teveel beplanting aanwezig is. Op warme dagen eet een graskarper namelijk gemakkelijk zijn eigen lichaamsgewicht aan waterplanten.

graskarper

Koi, een gekleurde karper soort

Als je een gekleurde karper vangt is dit een koi. Koi is het Japanse woord voor karper, daarom noemen we het geen ‘koi karper’ maar koi. Karpervissers praten regelmatig over een goudkarper, waarmee de kleur van een goudvis wordt bedoeld. In feite is dit ook een soort die valt onder koi, de Japanse term voor deze soort is Benigoi. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde Ghostkarper, wat in feite ook een koi variëteit is. Van nature komen koi niet voor in de Nederlandse wateren en worden ze ook niet uitgezet door verenigingen. Toch worden er regelmatig koi gevangen die in vijvers terecht komen doordat mensen deze hier hebben uitgezet vanuit de vijver in hun tuin.

Kroeskarper, een kleinere karper soort

De kroeskarper is een soort die kleiner blijft dan andere soorten. Kroeskarpers worden tot 55 centimeter lang en bereiken een gewicht van maximaal rond de 3 kg. Deze soort krijgt vaak een hoge rug, waardoor het lichaam soms bijna net zo hoog als lang is. Kroeskarpers hebben geen baarddraden zoals andere karper soorten. De uiterlijke kenmerken lijken erg veel op die van giebels.

Kruiskarpers, een kruising tussen karper en giebel

Kruiskarpers zijn een kruising tussen karper en giebels, waardoor de kenmerken van beide soorten terug te zien zijn. Dit betekent dat de kruiskarper er ongeveer hetzelfde uitziet als een gewone karper, maar een stuk kleiner blijft. Ze worden over het algemeen niet groter dan zo’n 50 centimeter. Sommige karpervissers zullen zich afvragen waarom er karpers gekweekt worden die niet groot kunnen worden. Daar is een goede verklaring voor, de kruiskarper is een geweldige soort om te vangen op bijvoorbeeld de feederhengel met de method feeder.

 

Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!