Vissen op een commercial

met de vaste stok

De laatste jaren wordt er steeds meer gevist op commerciële visvijvers, ook wel carp fisheries of commercials genoemd. Zo populair als in bijvoorbeeld Engeland is het hier nog niet, maar de populariteit neemt zeker toe. Visvijvers als De Sprong worden steeds drukker bezocht en er worden ook actief wedstrijden georganiseerd.  Op een commerciële visvijver betaal je om een dag te mogen vissen, maar in ruil daarvoor wordt het water en het bestand goed onderhouden. Zo vinden er bijvoorbeeld regelmatig visuitzettingen plaats om het bestand op peil te houden.

Wat vang je op commercials?

Het bestand op deze vijvers bestaat vaak uit kleinere karpers van gemiddeld 2 tot 4 kg, al zullen er altijd uitschieters tussen zitten. Wat je ook vaak tegen komt zijn brasem en kruiskarpers. Kruiskarpers blijven kleiner dan gewone karpers, maar vertonen verder veel gelijkenissen. Klik op de link voor meer informatie over kruiskarpers. Het leuke aan deze vissen is dat ze vaak erg krachtig zijn maar door hun formaat zijn ze toch met licht materiaal te bevissen.

Vissen met de method feeder

De method feeder is heel geschikt voor het vissen op commercials. Met de method worden grondvoer en pellets perfect gepresenteerd rond je haakaas. Dit maakt het heel aantrekkelijk voor de karpertjes en brasems om te azen. Wil je alles weten over het vissen met de method feeder? Lees het hier!

method mal

Vissen met de pellet waggler op een commercial

De pellet waggler is een visserij die over is komen waaien vanuit Engeland. Deze visserij wordt in Engeland veel gebruikt op karperputjes, zoals we dus ook steeds vaker zien in Nederland. Niet gek dus dat juist op die putjes, deze visserij zeer goede resultaten kan opleveren. Op warmere dagen wanneer de vis niet op de bodem te vinden is, is de pellet waggler dé manier om toch veel vis op de kant te krijgen.

Met de pellet waggler is het de bedoeling dat je inwerpt en vervolgens een klein aantal pellets voor je dobber schiet. Vervolgens trek je de dobber een stukje terug zodat deze op de plek komt te liggen waar je de pellets hebt geschoten. Vaak zal je zien dat je binnen enkele seconden al een flinke aanbeet krijgt. In een later artikel zal er nog verder ingegaan worden op het vissen met de pellet waggler.Vaste hengel met elastiek

Ook met de vaste hengel kun je perfect vissen op een commercial. Daarbij is het wel belangrijk om gebruik te maken van elastiek, het gaat namelijk om sterke vissen. De elastiek vangt de klappen van de vis op waardoor dunnere lijn gebruikt kan worden. Daarnaast zorgt de elastiek voor constante druk op de karper. Hierdoor zal de karper uiteindelijk uitgeput raken waardoor deze geland kan worden.

Welk aas gebruiken op een commercial?

Om succesvol te vissen op een commercial is het belangrijk om het juiste aas te gebruiken. Om een voerplek te maken wordt er veel gebruik gemaakt van een combinatie van grondvoer en pellets. Pellets van 2 mm zijn perfect om te mengen met het grondvoer. Om het grondvoer nog wat aantrekkelijker te maken kunnen er bijvoorbeeld gemalen boilies, maïs of hennep aan toegevoegd worden. Het kan ook zeker geen kwaad om zo nu en dan een handje maïs of pellets op de stek te werpen om de vissen aan het azen te houden. Op korte afstand kan dit gewoon met de hand gegooid worden, bij langere afstanden is een catapult een handig hulpmiddel.

Daarnaast zijn pellets ook erg goed te gebruiken als haakaas bij het vissen op een commercial. Hiervoor worden wel wat grotere pellets gebruikt, 8 mm is hierbij een goede keuze. Door te vissen met een baitband, een soort elastiekje om aas tussen te bevestigen, kunnen pellets eenvoudig onder de haak bevestigd worden. Als je ervoor kiest om met grotere pellets te vissen als haakaas, is het goed om deze ook tussen het grondvoer te mengen. Andere aassoorten die goed als haakaas gebruikt kunnen worden op een commercial zijn miniboilies en maïs. Kleiner haakaas van zon 8 tot 12 mm werkt doorgaans beter op commercials dan grotere boilies of pellets van bijvoorbeeld 20 mm.

Lees ook eens: Vissen met de method feeder