Vissen op forel

forel onder water

Wanneer je gaat vissen bij een forellenvijver kun je er vanuit gaan dat je niet alleen bent. Om die reden is het vaak prettig om te kijken op welke plek je het minste last hebt van andere vissers. Echter zijn de forellen meestal niet zo verlegen en zullen ze snel verraden waar ze zich verzamelen. Wanneer je ziet dat er op een bepaalde plek veel vissen rondhangen, is het verstandig om een plekje in die hoek te kiezen.

Welk aas gebruiken voor vissen op forellen?

Gebruik van kunstaas is op de meeste forellenvijvers verboden, daarom wordt er vaak gevist met powerbait. Dit is een soort deeg wat om de haak word gedaan als een wokkel, zodat het rond draait in het water. Hiermee creëer je een soort blinker effect, waardoor de forel het zal zien als een prooi. Je kunt hier een mal voor kopen om het deeg in de juiste vorm om de haak te doen, maar het is ook heel goed met de hand te doen. Het deeg is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Wat de beste kleur powerbait is verschilt van dag tot dag, maar over het algemeen komen kleuren als wit en oranje goed tot hun recht.

Vissen op forel met powerbait

Wanneer je powerbait als aas gebruikt, kies je voor een actieve visserij. Na het inwerpen draai je de lijn eerst ongeveer 3 meter binnen. Vervolgens is het goed om de dobber even stil te laten hangen. Dit proces blijf je herhalen totdat de lijn weer binnen is. Je zult vaak zien dat de forellen happen, wanneer je het aas even stil laat hangen.

Meelwormen

Je kunt er ook voor kiezen om met aas als meelwormen te vissen. Op deze manier kun je de dobber gewoon stil in het water laten hangen en wachten tot de dobber weg schiet. Ook dit is een goede manier of forellen te vangen, welk aas het beste werkt kan erg verschillen. De ene keer blijkt powerbait zeer effectief, terwijl de andere dag meelwormen meer succes hebben. Het advies is dan ook om de verschillende aassoorten uit te proberen.



Beet! Wanneer aanslaan?

Forellen kunnen het aas heel voorzichtig, maar ook zeer agressief tot zich nemen. Het is belangrijk niet te schrikken, en even de rust te bewaren. Om de vangkans zo groot mogelijk te maken kun je het best even een paar tellen wachten nadat de dobber onder is gegaan.

Hengel en molen voor forelvissen

Forel is een sterke vis maar het is zonde om een hele zware hengel te gebruiken. Op deze manier zal de forel namelijk niet goed tot zijn recht komen. Een spinhengel, bijvoorbeeld voor het vissen op baars, komt goed tot zijn recht bij deze visserij. Daarnaast zijn er voor de fanatiekere forelvissers speciale forelhengels op de markt.

Hierbij kun je een bijpassend molentje nemen. Deze hoeft niet aan al teveel eisen te voldoen, maar het is wel belangrijk dat de slip goed functioneert. Op deze manier zullen de klappen van de forel goed opgevangen worden. Daarnaast is het prettig om een lichte molen te hebben, aangezien je de hengel veel in de hand zal hebben.

Montage bij het vissen op forel

Wanneer er met powerbait gevist word, wordt er vaak gekozen voor een montage met een dobber van ca 3 gram. De lengte tussen dobber en aas kun je om te beginnen op ongeveer 150 cm zetten, maar hier kan mee gevarieerd worden. Ongeveer op de helft van deze lengte zit het loodgewicht.

In het begin van de sessie zijn de forellen vaak gretig, en lijkt het minder uit te maken dat er bijvoorbeeld een zware dobber gebruikt wordt. Als er eenmaal een aantal forellen gevangen zijn merk je dat ze voorzichtiger worden. Je zult zien dat mensen met een onopvallende dobber en lijn, vanaf dit moment meer gaan vangen dan andere vissers. Denk hier dus over na bij de keuze van je materialen.

Tip voor bij de forellenvijver

Als je bij de forellenvijver bent aangekomen kun je vaak kiezen uit verschillende vijvers. Vaak geldt: hoe groter de vijver, hoe meer forellen er per persoon worden uitgezet. Als tip wil ik meegeven dat observeren van de vijvers kan lonen. Door goed te kijken kun je mogelijk zien dat er in één van de vijvers nog veel vis aanwezig is voordat er gevist mag worden. Dan is er tijdens de vorige sessie waarschijnlijk niet goed gevangen. Dat betekent niet dat er minder forellen uitgezet zullen worden. Met andere woorden: het aantal vissen in deze vijver is een stuk hoger dan normaal. Als je dit ziet is het misschien wel een goed idee om voor deze vijver te kiezen, ookal worden er minder forellen uitgezet dan in een andere vijver. De kans op een goede vangst wordt op deze manier vergroot.

 

Lees ook eens: Vissen op baars