Particles bereiden

mix van particles en boilies

Particles zijn een zeer goed aas voor het vissen op karper. Je hebt vele soorten particles zoals blikmaïs, kippenmaïs, tijgernoten, hennep, duivenvoer en ga zo maar door. Vooral in het voorjaar lijken particles niet te weerstaan voor de karper maar ook de rest van het jaar is het een prima aas. Particles hebben een voorbereiding nodig voordat je ermee kunt gaan vissen, zodat ze niet schadelijk zijn voor de vis. Je kunt particles meestal wel kant en klaar kopen maar dan betaal je aanzienlijk meer, dus gaat voor vele de voorkeur uit naar het zelf bereiden van de particles. In dit stuk lees je over het gebruik van de verschillende soorten particles en de beste manieren om ze te bereiden.

Vissen met kippenmaïs

Kippenmaïs een goede manier om aan het begin van de sessie meteen de aandacht te wekken van de karper. Vaak word maïs gebruikt in combinatie met boilies of andere particles. Kippenmaïs is erg goedkoop, vooral als je het in grotere hoeveelheden koopt. Wanneer de plaatselijke hengelsportzaak dit niet aanbied kun je altijd een kijkje nemen bij een dierenwinkel of online bestellen. Kippenmaïs is overigens ook prima in te vriezen, bij voorkeur in het eigen kookvocht.

Kippenmaïs bereiden

Kippenmaïs moet op de juiste manier bereid worden zodat het niet meer schadelijk is voor de vis. Laat de kippenmaïs minstens 24 uur weken, en kook het vervolgens 30 minuten.

Vissen met duivenvoer

Duivenvoer is een zeer goed aas voor onder andere het vissen op karper. Door de vele verschillende soorten particles die in duivervoer vermengd zijn, kun je er een aantrekkelijke voerplek mee maken. In duivenvoer zit onder andere maïs, kikkererwten, zonnebloempitten en verschillende granen. Er zijn dus veel verschillende kleuren en maten aanwezig in duivenvoer wat het erg aantrekkelijk maakt voor karper. Ook duivenvoer is na bereiding prima in te vriezen in het kookvocht.

Duivenvoer bereiden

Duivenvoer dient eerst minstens 24 uur geweekt worden en vervolgens laat je het een half uurtje koken.

Vissen met tijgernoten

Tijgernoten zijn een bekend aas onder karpervissers. Karpers zijn vaak gek op deze zoete noten. Een voordeel van tijgernoten tegenover kleinere particles zoals maïs, is dat ze vaak genegeerd worden door witvis. Tijgernoten bereiden neem wat meer tijd in beslag dan de meeste andere particles.

Tijgernoten bereiden

Laat de tijgernoten eerst minstens 24 uur weken, waarna je de tijgernoten een uur laat koken. Bij het koken kan je ervoor kiezen om wat suiker toe te voegen. Vooral wanneer je de tijgernoten wil laten slijmen is dit aan te raden. De rimpels die voorafgaand aan dit proces te zien waren op de noot moeten helemaal weg zijn na bereiding.

Tijgernoten slijmen

Veel karpervissers kiezen ervoor om de tijgernoten te laten slijmen na het koken. Wanneer je de tijgernoten laat slijmen, worden ze extra zoet en creëren ze als het ware een eigen flavour. Dit slijmen doe je door de tijgernoten na het koken in een afgesloten emmer te zetten in het kookvocht. Laat de deksel gedurende het slijmproces op de emmer zitten. Het slijm ontwikkeld het best op kamertempratuur. Na een dag of 2 begint het slijm te ontwikkelen. Het duurt ongeveer 4/5 dagen voordat je het optimale resultaat hebt bereikt, je kan de tijgernoten dan gebruiken of invriezen in het slijm wanneer je ze later wilt gebruiken. Nog even een tip op het slijmproces te stimuleren: voeg een flesje bruin bier toe, het is niet perse nodig maar stimuleert het slijmproces zeker.

tijgernoten koken

Gekookte tijgernoten.

Vissen met hennep

Hennep is misschien wel het beste middel om echte voedselnijd te creëren. Wanneer de karpers dit zaadje eenmaal hebben gevonden lijkt het moeilijk te weerstaan. Wanneer ik met particles zoals duivenvoer vis voeg ik er graag een portie hennep aan toe. Zo creëer je een hele veelzijdige mix van particles.

Hennep bereiden

De hennep dient eerst minstens 12 uur maar bij voorkeur 24 uur geweekt te worden. Vervolgens kook je de hennep. Hoelang je de hennep kookt is geen bepaalde tijd aan verbonden. Je zet de hennep op ruim, licht kokend water. De hennep is klaar wanneer er bij het merendeel van de zaadjes een wit kiempje uit komt. Er zullen altijd dichte zaadjes tussen blijven zitten, dat is niet erg. Na het koken kun je ze het best nog even in het kookvocht laten staan. Hennep is ook prima in te vriezen in dit kookvocht.

Vissen met kikkererwten

Kikkererwten worden tegenwoordig een beetje vergeten. Echter hoor je toch nog wel eens dat er goede resultaten mee geboekt worden. Een kenmerk van kikkererwten is dat het goed kleur en smaakstoffen op kan nemen tijdens het week en kook proces. Kikkererwten zijn vaak aan te komen bij de hengelsportzaak, zo niet kun je ze meestal ook kopen in de supermarkt of online.

Kikkererwten bereiden

Kikkererwten hebben een vrij simpele en korte bereiding. Laat de kikkererwten ongeveer 12 uur weken en kook ze vervolgens een kwartiertje. Lees ook eens: Hoe kies je de beste boilies?

Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!