Vliegvissen op snoek

snoek met streamer

Er zijn vele manieren om te vissen op snoek en een van die manieren is het vliegvissen met de streamer. Misschien niet de meest populaire manier van snoekvissen, maar het kan toch wel degelijk zeer effectief zijn. Daarnaast is het ook nog eens een leuke actieve bezigheid. Echter is het vliegvissen heel wat anders dan vissen met de spinhengel, daarom wordt hier alles uitgelegd over het vliegvissen op snoek.

Vliegenhengel snoek

Werpgewichten van vliegenhengels zijn ingedeeld in aftma’s, welke weergegeven worden door middel van een #. Voor het vissen op snoek in vijvers en poldersloten volstaat in de meeste gevallen wel een #7/8 van 9ft (2,70m). Deze hengels zijn geschikt om een aardig formaat streamer te werpen en een snoek is hier prima mee te drillen. Echter wil het nog wel eens behoorlijk waaien en dan kan een zwaardere hengel handig zijn. Je komt dan uit bij een #9/10. Met deze hengels kun je flinke streamers gemakkelijk wegzetten en heb je minder last van wind.

Reel voor vliegvissen op snoek

De reel die gebruikt wordt bij het vliegvissen is eigenlijk vooral een opslag voor je lijn en de backing. De reel word eigenlijk zelden gebruikt voor het drillen van een vis. Vaak doe je dit gewoon door de lijn met de ene hand tegen de hengel vast te houden en met de andere hand stukken lijn binnen te halen. Toch moet je er wel op letten dan de reel in balans is met de hengel. Dit is belangrijk omdat elke aftma ook zijn eigen lijnklasse heeft en de reel hier op aangepast is. Omdat je veel aan het werpen bent moet de combinatie van hengel en reel ook goed aanvoelen.

vliegvissen snoek

Geschikte vliegenlijn voor snoek

Een ander belangrijk onderdeel van je uitrusting is de vliegenlijn. Welke vliegenlijn je kiest voor het vliegvissen op snoek is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste moet je een vliegenlijn zoeken die past bij je hengel en reel. Als je een #8 hengel hebt zoek je daar ook een #8 lijn bij. Soms ligt op een #8 hengel een lijn van #7 of 9 toch beter, dit is een kwestie van uitproberen. Daarnaast heb je ook nog keuze uit de volgende type lijnen:

  • Drijvende vliegenlijn, zoals de naam al zegt drijft deze lijn. Voor beginners is een drijvende lijn de beste keuze omdat deze wat gemakkelijker werpen. Overigens worden drijvende lijnen over het algemeen het meest gebruikt en zijn ook de beste keus voor het vissen in de polder en vijvers.
  • Intermediate vliegenlijn, dit is een langzaam zinkende lijn. Hiermee kan je dus wat dieper vissen. Omdat de lijn zelf al een beetje zinkt kun je met een kortere leader vissen.
  • Zinkende vliegenlijnLeader

Als leader voor het vliegvissen op snoek kun je het best gewoon simpel 1 meter of 1,5 meter 30/00 tot 40/00 lijn pakken met daaronder een stalen of titanium onderlijn. Je zou ook kunnen kiezen voor een onderlijn van fluorocarbon. Echter als je fluorocarbon als onderlijnmateriaal gaat gebruiken, verdiep je hier dan eerst goed in. Als je dit verkeerd aanpakt kan fluorcarbon breken.

Vliegvissen op snoek met streamers

Om te beginnen heb je de keuze uit synthetische en streamers die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Een groot verschil tussen deze 2 materialen is de hoeveelheid water die ze opnemen. Synthetische streamers nemen dus eigenlijk geen water op en zijn daarom een stuk lichter. Hierdoor word het werpen ook wat makkelijker dan met natuurlijke materialen die veel water opnemen en dus zwaarder zijn. Anderzijds zijn de voorstanders van natuurlijke materialen van mening dat deze een mooiere actie hebben.

Geschikte stekken voor vliegvissen op snoek

Ben je een ervaren snoekvisser? Dan weet jij als geen ander wat de favoriete plekjes zijn voor snoek om zich te verschuilen. Zeker op de wateren waar je bekend bent. Vliegvissen stelt extra eisen aan een stek ten opzichte van vissen met een werphengel. Je hebt namelijk meer ruimte nodig om je heen om de streamer op een goede afstand weg te kunnen zetten. Zoek daarom niet alleen naar stekken waar je snoek kunt verwachten, maar kijk ook naar de omgeving. Een geschikte stek voor vliegvissen op snoek betekent ook dat je niet omringd bent door bomen of andere obstakels.

Verder zijn de ‘standaard’ snoek stekken natuurlijk ook geschikt om te vliegvissen. Denk aan obstakels als bruggetjes, duikers en rietkragen. Snoeken liggen vaak achter een obstakel te wachten op een prooi. Kijk goed rond bij het water waar je gaat vissen. Zie je obstakels in het water? Werp de streamer hier dan zeker eens naartoe.

Lees ook eens: Vliegvissen op voorn