Vliegvissen op voorn is heel wat anders dan het vissen met een dobbertje waarbij je een voerplek aanlegt. Bij het vliegvissen op voorn moet je zelf gaan zoeken waar de vis zit. Het is niet de meest eenvoudige manier om een voorn te vangen maar des te meer voldoening geeft het wanneer je een aantal mooie voorns weet te vangen op de vlieg. Deze manier van vissen is een vak apart, daarom is het handig om vooraf het een en ander te weten wanneer je van plan bent voorns te gaan belagen met de vlieg.
Om te beginnen wordt het benodigde materiaal voor het vliegvissen op voorn besproken. Hierbij kiezen we voor licht materiaal waardoor een voorn goed tot zijn recht komt.
Vliegenhengel voorn
De vliegenhengels die we gebruiken voor het vliegvissen op voorn zijn speciaal ontworpen om door middel van de lijn als werpgewicht, de kunstvliegen te kunnen werpen. De gemiddelde lengte van de hengel is 9 voet, wat gelijk is aan 2,70m. Een vrij allround hengel waarmee je ook bij wind de vlieg nog goed kunt weg zetten is een #5. Dit is wel aan de zware kant wanneer je optimaal sport wilt beleven aan een voorn, in dat geval kun je kiezen voor #3. Bij een voorn van redelijk formaat staat deze hengel al flink krom.
Welke hengel je dan kiest is grotendeels persoonlijke voorkeur. Bij het werpen vind de een het fijn om een trage actie te hebben, waarbij de hengel soepel mee beweegt met de worp. Een ander vind het bijvoorbeeld juist fijn om een hengel met een snelle actie te hebben, die tijdens het werpen snel weer zijn natuurlijke positie aanneemt. De meer ervaren vliegvissers weten vaak wel wat hun voorkeur is, maar voor de beginnende vliegvisser is het lastig te bepalen wat voor hengel je fijn vind. Het is dan fijn wanneer je de mogelijkheid krijgt om even een paar hengels in de hand te nemen, zodat je de actie kunt ervaren. Er is vaak ook een mogelijkheid om een werpcursus te volgen, waarbij je ook meerdere hengels zou kunnen proberen. Wees niet te snel tevreden, de hengels zijn vaak niet goedkoop en je bent veel aan het werpen.
Reel voor vliegvissen op voorn
In principe dient de reel hoofdzakelijk als opslag voor de lijn, maar bij het vissen in stromende wateren kan hij mogelijk ook een andere functie hebben. Wanneer je de nimf mee wil laten nemen door de stroming is een goede ratel handig om dit optimaal te kunnen doen. Zoek een reel die past bij de hengel. Het gewicht van de hengel en reel moet met elkaar in balans zijn om lekker te kunnen werpen. Let op of de reel goed is afgewerkt en er geen scherpe puntjes o.i.d. te zien zijn, zodat er geen schade word gemaakt aan de vliegenlijn. Uiteraard moet de reel van de juiste lijnklasse (#) zijn.
Vliegenlijn voor voorn
De vliegenlijn die je kiest moet natuurlijk aansluiten bij de AFTMA klasse van de hengel, maar er zijn meer zaken waar op gelet moet worden bij het kiezen van de juiste lijn. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de gladheid van de lijn, hoe gladder de lijn, hoe makkelijker deze door de geleideogen zal gaan. Dat betekent dus dat een gladde lijn verder zal werpen. Daarnaast kom je bij het zoeken naar vliegenlijnen vaak een aantal termen/afkortingen tegen. De meest voorkomende zijn:
- L = levellijn, dit betekent dat de lijn over de volledige lengte de zelfde dikte heeft.
- DT = dubbeltapse lijn, de lijn loopt aan beide uiteinden taps toe
- WF = weight forward, het uiteinde van de lijn is dikker dan de rest van de lijn, weight forward betekent dan ook gewicht vooruit. Er zijn meerdere varianten WF lijnen.
- ST = Shooting taper, deze lijn word ook wel schietkoplijn genoemd. Deze lijn word gebruikt om grotere afstanden te bereiken maar is voor het vissen op voorn niet geschikt. Deze lijn wordt op zwaardere hengels gebruikt.
Leader
Aan het uiteinde van de vliegenlijn word een leader van nylon bevestigd, waar aan het andere uiteinde de vlieg kan worden geknoopt. Deze leader loopt taps af, dat betekent dat de lijn van dik naar dun loopt, waarbij de vlieg aan het dunne gedeelte geknoopt word. Het is noodzaak dat de lijn taps afloopt zodat de lijn gestrekt op het water komt te liggen. De tip (het dunste punt) moet vrij dun zijn bij het vissen op voorn, zodat de nimf een natuurlijke beweging kan maken. Vaak begint een leader op ongeveer 45/00 en loopt af naar een tip van 14/00 of 16/00.
Kunstvliegen voor vliegvissen op voorn
Er zijn verschillende soorten kunstvliegen waarmee je voorn kunt vangen, namelijk droge vliegen, natte vliegen en nimfen.
- Droge vliegen zijn drijvende vliegen. Het zijn nabootsingen van insecten die op het water zitten, of daar per ongeluk op beland zijn. Wanneer je activiteit aan de oppervlakte ziet kun je er gerust een droge vlieg naartoe werpen.
- Natte vliegen gaan onder het wateroppervlak. Eigenlijk worden natte vliegen vaak achterwege gelaten bij het vissen op voorn
- Nimfen word het meest gebruikt voor het vliegvissen op voorn. Vaak zit er een goud kraaltje aan de kop van de nimf om wat extra gewicht toe te voegen zodat de nimf goed zinkt. Dit worden ook wel goudkopnimfen genoemd. Een andere manier om de nimf te verzwaren is door er koperdraad aan te bevestigen. Nimfen zoals de Red Tag en de Pheasant Tail zijn vaak goede vangers.
Wat heb je nog meer nodig voor vliegvissen op voorn?
- Polaroid bril, bij het vliegvissen op voorn moet je echt gaan zoeken naar de vis. Een handig hulpmiddel hierbij is een polaroid bril. Deze bril haalt de spiegeling van het water af waardoor je door het wateroppervlak heen kan kijken.
- Pet, een pet helpt om de zon uit je ogen te houden en dus ook het zicht te verbeteren.
- Hakensteker, ook bij het vliegvissen wil het nog wel eens voorkomen dat je de haak niet goed te pakken krijgt. Een hakensteker is dan vereist om de vis zonder hem te beschadigen terug te kunnen zetten.
- Strike indicator, eigenlijk gewoon een klein dobbertje, word gebruikt om beten waar te kunnen nemen. Sommige vinden het overbodig maar voor beginners is het zeker aan te raden.
Het strippen van nimfen
Het strippen van nimfen, ofwel de manier waarop je de nimf dient binnen te vissen, is een belangrijk aspect van het vliegvissen. Er zijn meerdere juiste manieren om dit te doen maar een manier die eigenlijk altijd wel werkt is door de lijn binnen te halen door er “achtjes” mee te maken in je hand. Als je er een dagje niet mee vangt, hoeft je techniek nog niet perse verkeerd te zijn. Dat kan ons allemaal overkomen.
Lees ook eens: Vliegvissen op snoek