Er zijn verschillende manieren om succesvol op baars te vissen. Vliegvissen op baars is zeker één van deze succesvolle methodes. Naast dat deze methode effectief is, is het ook nog eens een erg leuke manier van vissen. Vliegvissen is namelijk heel wat anders dan de meer traditionele manieren van vissen op baars. Vissen met de spinner of de dropshot ken je wellicht al. In dit artikel gaan we ons verdiepen in het vliegvissen op baars. Om te beginnen gaan we kijken wat we nodig hebben voor deze visserij.
Vliegenhengel voor baars
Voor het kiezen van de juiste vliegenhengel voor baars is de locatie waar je gaat vissen erg belangrijk. Op een rustige stadsvijver heb je bijvoorbeeld minder last van wind dan op de rivier of het kanaal. Daarom is voor het vliegvissen op baars op meer beschutte plekken een #4 of #5 hengel erg geschikt. Deze hekjes (#) noemen we overigens Aftma, waarmee wordt aangeduid welk lijngewicht er geworpen kan worden. Hoe lager de aftma, hoe gevoeliger en lichter de vliegenhengel is. Op de rivier waar vaak meer wind staat komt een wat zwaardere hengel en lijn vaak goed van pas. Kies voor het vliegvissen op baars op de rivier daarom een #6 of #7 vliegenhengel. Wil je op verschillende soorten wateren kunnen vissen met dezelfde vliegenhengel? Ga dan voor de middenweg, met #5 heb je een goede allround vliegenhengel voor baars.
Reel voor het vliegvissen op baars
De reel is vooral bedoeld om de lijn op te slaan. Tijdens het vliegvissen maken we weinig gebruik van de reel. Het binnenhalen van de baars doen we door steeds een stuk lijn met de hand terug te trekken. Dit betekent dat we voor het vliegvissen op baars ook geen rekening hoeven te houden met de slip van de reel. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan welke reel je gaat gebruiken. Tijdens het vliegvissen ben je namelijk voortdurend aan het werpen. Het gewicht van de reel moet daarvoor goed in balans zijn met de hengel. Let bij de reel ook op voor welke lijnklasse (#) deze bedoeld is. Dit moet uiteraard passen bij de lijn en hengel die je gaat gebruiken.
Vliegenlijn voor baars
Bij het kiezen van de lijn is ook weer de plek waar je gaat vissen goed om in het achterhoofd te houden. Vis je veelal op ondiep water, dan kies je voor een vliegenlijn die drijft of langzaam zinkt. Een Di3 lijn is in dit geval een goede keuze, deze zinkt zo’n 8 centimeter per seconde. Vis je op een dieper water, dan kies je voor een lijn die wat sneller zinkt. Denk aan de Di7 lijn, die ongeveer 18 centimeter per seconde zinkt. Ook kijk je weer naar de balans met de hengel en de reel, door de juiste lijnklasse te kiezen. De streamer komt niet direct aan deze vliegenlijn te hangen. Bevestig ongeveer een meter 25/00 tot 30/00 nylon aan de vliegenlijn. Aan het uiteinde van deze nylon lijn wordt de streamer bevestigd.
Vliegvissen op baars met kleine streamers
Bij het vliegvissen op voorn gebruiken we kleine nimfen, bij het vliegvissen op snoek kiezen we voor flinke streamers. Voor het vissen op baars gaan we hier een beetje tussenin zitten. Kies voor het vliegvissen op baars voor kleinere streamer tussen de 5 en 8 centimeter. Kleuren die een prooi imiteren zijn vaak een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan de imitatie van een kleine voorn of baars. Baarzen zijn kannibalen en jagen ook zeker op kleinere soortgenoten. Op sommige dagen werken onnatuurlijke en fellere kleuren om onverklaarbare redenen beter. Daarom is het goed om verschillende streamers bij je te hebben. Zo kun je afwisselen om te kijken welke streamers die dag het best werken.
De techniek bij het vliegvissen op baars
Voor de juiste techniek is het allereerst belangrijk om na te denken over het gedrag van baars. Vaak verzamelen deze vissen zich in de onderste waterlagen. Laat de streamer dus eerst even richting de bodem zakken na het inwerpen. Vervolgens ga je de streamer ‘binnenstrippen’. Strippen is het binnenhalen van het kunstaas door korte maar stevige rukjes te geven aan de lijn. Op deze manier beweegt de streamer als een onweerstaanbare prooi door het water. Geef een korte stevige ruk aan de lijn en laat de streamer vervolgens weer even zakken. Dit proces blijf je herhalen, waarbij gevarieerd mag worden met de snelheid. Een plotselinge versnelling van de streamer kan er namelijk voor zorgen dat de baars toeslaat.
Vliegvissen op baars: geef jezelf de tijd om het te leren
Vliegvissen op baars is nu eenmaal een hele andere manier van vissen dan de meeste van ons gewend zijn. Als je begint met vliegvissen kan dit best even lastig zijn. Bijvoorbeeld het aas naar de juiste plek werpen is best een uitdaging voor de beginnende vliegvisser. Ook een goede actie geven aan de streamer moet je even onder de knie krijgen. In het begin kan daarom de vangst ook tegenvallen. Laat je zeker niet ontmoedigen en geef jezelf de tijd om dit allemaal te leren. Uiteindelijk ga je hier zeker geen spijt van hebben, eenmaal onder de knie is vliegvissen heel leuk en super effectief!
Waar ga je vissen?
Bij het vliegvissen worden steeds verschillende worpen gemaakt worden om de juiste afstand te bereiken. Deze worpen gaan zowel voorwaarts als achterwaarts, waardoor je ook voldoende ruimte achter je moet hebben. Vliegvissen is dus niet iets wat in een bosrijk gebied gedaan kan worden. Verder geldt voor ieder type water: vis meerdere plekken af. Op een stadsvijver vis je bijvoorbeeld langs rietkragen, overhangende bomen en andere hotspots. Op de rivier zoek je ook naar onregelmatigheden, zoals een veerpont of plekken waar meer stroming te zien is.
Bekijk ook eens: Vliegvissen op snoek