Vissen op snoekbaars vanaf de kant

Snoekbaars

De snoekbaars is net wat minder bekend dan baars of snoek. Dat komt doordat snoekbaars meer eisen stelt aan de leefomgeving. Ze komen daarom ook niet voor in stadswateren zoals baars en snoek. Toch is het vissen op snoekbaars een hele mooie visserij welke zeker met succes kan worden uitgevoerd. Er zijn verschillende manieren om snoekbaars te vangen, vanaf een boot maar ook zeker vanaf de kant. We vertellen hoe je dat aanpakt!

Waar ga je vissen op snoekbaars?

Zoals gezegd komt de snoekbaars niet voor op vijvers en stadswateren, maar waar dan wel? Allereerst leeft snoekbaars in diepe wateren. Dit kunnen rivieren of kanalen zijn, maar ook op grote diepe zandafgravingen komt snoekbaars voor. Snoekbaars heeft een voorkeur voor troebel water. Door het goede zicht ziet de snoekbaars zijn prooi nog goed ondanks dat het niet helder is. Ze houden niet van plantenrijk water, ze hebben een voorkeur voor een harde bodem.

Zoek naar plekken uit de stroming wanneer je op de rivier gaat vissen. Op stilstaande wateren is snoekbaars vaak op de diepste stukken te vinden. In alle gevallen geldt: hoogteverschillen zijn goede plekken. Ga dus op zoek naar zandbanken en taluds. Daarnaast zijn doodlopende stukken op rivieren, zoals haventjes, goede plekken.

Snoekbaars kanaal

Vissen op snoekbaars vanaf de kant

Veel fanatieke snoekbaarsvissers vissen het liefst vanaf een bootje. Ook vanaf de kant is de snoekbaars prima te vangen. Daarvoor zijn meerdere manieren, namelijk met dood aas of door te dropshotten. Deze laatste methode, dropshotten, is degene die we hier gaan bespreken.

Dropshotten op snoekbaars

Dropshotten is een vismethode waarbij met softbaits kort op de bodem wordt gevist. Dit kan door een shad te gebruiken met een loodkop. Het is ook mogelijk om een los loodje aan de lijn te bevestigen en de shad zo’n 20 centimeter daarboven te bevestigen. Voor snoekbaars is een shad met loodkop de meest gebruikelijke methode. Vissen met een los loodje en daarboven de shad is vaak effectiever voor baars.

Vissen met softbaits op de bodem dus, maar hoe pak je dat het best aan? Het idee is eigenlijk om de shad continu een stukje omhoog te laten komen. Dit doe je door een rukje aan de hengel te geven en één of enkele slagen binnen te draaien. Varieer in het tempo om te kijken wat die dag het best werkt. Vervolgens laat je de lijn weer iets slapper hangen waardoor de shad weer terugzakt naar de bodem. De beweging die steeds gemaakt wordt is vrij kort. Dropshotten is dus eigenlijk een vrij langzame manier om met kunstaas te vissen. Vaak slaat snoekbaars toe op het moment dat de shad weer terugschiet naar de bodem.



Kunstaas voor het vissen op snoekbaars

Inmiddels is duidelijk dat dropshotten gedaan wordt met softbaits. Nu is het alleen nog zaak om de juiste softbait te kiezen. Shads met een lengte van 7 tot 12 centimeter zijn het best voor het vissen op snoekbaars. Zelfs shads van 15 centimeter worden nog wel eens gebruikt. Op deze manier kun je gerichter vissen op grotere snoekbaars.

De kleur van de shad wordt vaak gekozen op basis van de helderheid van het water. In troebel water is een shad met een felle groene kleur vaak een echte killer. Wanneer het water helderder is worden meer natuurlijke kleuren zoals bruin gebruikt. Toch wil afwisselen nog wel eens helpen, ongeacht hoe helder het water is.

Neem ook shads mee met verschillende staarten. De staart van de shad bepaalt de actie die de shad maakt tijdens de afdaling. Schoepstaarten worden het meest gebruikt. Zoals met kleur geldt dat de ene kleur soms beter werkt dan de ander, is variëren met staarten ook een aanrader.

Shad snoekbaars

Snoekbaars hengel

De lengte van de snoekbaarshengel wordt bepaald aan de hand van de afstand waarop je gaat vissen. Met een hengel van 2,20 meter kun je prima op snoekbaars vissen, maar wel op kortere afstand. Wil je verder werpen, kies dan voor een hengel van bijvoorbeeld 2,70 meter. Kies voor een wat strakkere hengel zodat je aanbeten goed kunt registreren. Een strakke hengel staat na een worp snel weer recht en trilt niet lang na. Wat betreft werpgewicht is ergens tussen 10 en 60 gram goed. Dit is geheel afhankelijk van hoe zwaar kunstaas je gebruikt en hoe ver je gaat werpen.

Snoekbaars vissen in de winter

Snoekbaars is in de winter een luie vis, al azen ze ook in de winter door. Dit betekent wel dat er langzamer gevist moet worden in de winter. Laat de rukjes achterwege maar draai steeds een slag met de molen. De hele actie mag een stukje trager zijn dan normaal, maar zorg er wel voor dat de shad een stukje van de bodem komt. De afdaling blijft toch het moment dat de snoekbaars hapt.

Kies ook een wat grotere shad in de winter. Zoals gezegd is de snoekbaars lui in de winter. Ze pakken liever één grote prooi dan dat ze na een kleine vangst nog een keer aan het werk moeten. Een shad van 12 of zelfs 15 centimeter is in de winter een goede keuze.

Lees ook eens: Dropshotten op baars

Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!