Misschien is de baars bescheiden van formaat, mooie vissen zijn het zeker. Op een gemiddelde spinhengel leveren deze kleine dappere vissen weinig sport. Wanneer je kiest om met ultra light materiaal te gaan vissen op baars wordt dat een ander verhaal. Op een lichte hengel kan de baars namelijk zeker wat weerstand bieden.
Waarom ultra light?
Baars is een kleine maar dappere vissoort die veel voorkomt in Nederlandse wateren. De visserij op baars is actief en is bij vele sportvissers erg geliefd. Door gebruik te maken van te stug en zwaar materiaal, kan de charme van deze visserij verloren gaan. Ultra light vissen op baars betekent dat er gebruik wordt gemaakt van licht materiaal. Verfijnde dunne hengels, kleine molens en een dunne lijn vormen de basis van de uitrusting. Kiezen voor ultra light vissen op baars zorgt voor maximaal visplezier. Het lichte materiaal zorgt er namelijk voor dat een kleine baars aanvoelt als een vis van serieus formaat. Zo wordt iedere aanbeet een feestje!
Ultra light hengel voor baars
Voor het ultra light vissen op baars maak je gebruik van een hengeltje met een werpgewicht tot maximaal 8 gram. Deze kunnen mooi krom staan bij de kleinere baarsjes en daardoor beleef je meer sport aan de baars. Bij een spinhengel met een werpgewicht van meer dan 10 gram spreken we niet echt meer van ultra light.
Lichte molen
Bij zo’n licht hengeltje hoort natuurlijk ook een klein molentje. Een molentje uit de 1000 serie of kleiner zorgt ervoor dat de molen goed in balans is met de hengel. Wanneer je vist met kunstaas heb je altijd kans om een snoek te haken en daarom kan een goede slip handig zijn.
Lijn, nylon of gevlochten voor ultra light op baars?
Ook bij deze visserij heb je de keuze tussen nylon en gevlochten lijn en ook heeft ieder weer zijn voor en nadelen. Nylon heeft wat meer rek wat zorgt voor meer speling bij het aanslaan. Nylon wordt over het algemeen gezien als de veilige weg. Nylon een dikte van 12/00 tot 16/00 geschikt voor het ultra light vissen.
Maar gevlochten lijn heeft ook zeker zijn voordelen, met name bij deze visserij. Doordat er geen rek zit in gevlochten lijn voel je veel beter wat er onder water met je kunstaas gebeurt. Aanbeten zijn dus beter te registreren. Gevlochten lijn is vaak wat sterker dan nylon en daardoor kan je een dunnere diameter nemen. Tussen 6/00 en 10/00 moet volstaan bij deze visserij.
Baars gevangen met een plugje.
Welk kunstaas voor ultra light vissen op baars?
De keuze in kunstaas is geheel aan jezelf, als het maar klein is. Je hebt tenslotte te maken met een hengel met laag werpgewicht. Kleine spinnertjes, plugjes of shadjes zijn allemaal prima te gebruiken. Ga ook vooral experimenteren met de verschillende soorten kunstaas. Zo kom je er vanzelf achter met welk kunstaas je de grootste kans op succes hebt! Het beste kunstaasje kan per dag verschillen, dus zorg dat je altijd mogelijkheden hebt om te variëren.
Onderlijn
Voor baars heb je eigenlijk geen onderlijn nodig aangezien baars geen tanden heeft, maar ook met het kleine kunstaas heb je kans op snoek. Aangezien deze natuurlijk wel tanden hebben is het aan te raden om met een onderlijntje te vissen. Of je nu kiest voor een stalen onderlijn of fluorcarbon is een beetje persoonlijk. Een stalen onderlijntje kan wat dunner gepakt worden, maar fluorcarbon is niet te zien onder water. Wat wel belangrijk is, is dat er geen hele grote wartels op de onderlijn zitten, hierdoor wordt de actie van het kleine kunstaas namelijk veel slechter.
Ultra light op baars in de praktijk
In principe is de ultra light visserij niet heel anders dan de gewone visserij op baars. Het enige verschil is dat er met lichter materiaal wordt gevist. Bij het vissen op baars is het belangrijk dat je varieert in de snelheid van binnendraaien. Als je continu dezelfde inhaal snelheid aanhoudt zullen de baarzen in een kudde achter je aas aan gaan zwemmen, maar niet happen. Je moet ze triggeren om toe te slaan, bijvoorbeeld door een onverwachtse beweging te maken met je aas.
Met deze visserij ben je mobiel en het is verstandig om daar ook gebruik van te maken. Vis zoveel mogelijk plekjes af. Hotspots voor baars zijn bijvoorbeeld bruggetjes, duikers, overhangende bomen en langs rietkragen.
Lees ook eens: Dropshotten op baars
Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!