Baars is de meest voorkomende roofvis in de Nederlandse wateren. Ze komen vrijwel overal voor, van kleine slootjes tot grote rivieren. Dat is één van de redenen dat veel mensen graag op baars vissen. Het is een actieve visserij waarbij actief op zoek gaan naar baars de sleutel tot succes is. Dat betekent veel verschillende plekken afwerpen met kunstaas, op zoek naar deze mooie roofvissen. Maar wat is eigenlijk de beste manier om op baars te vissen?
Vissen op baars, zo jagen ze op je kunstaas
Voordat je gaat vissen op baars is het goed om te weten hoe baarzen jagen. Grote baarzen jagen wel eens solitair, maar over het algemeen jagen baarzen in scholen. Ze zwemmen vaak een tijdje achter een prooi aan wachtend op het juiste moment om toe te slaan. Wanneer je al eens op baars hebt gevist, zal je er vast al eens een paar achter je kunstaas hebben zien zwemmen. Ze slaan pas toe wanneer je een onverwachte beweging maakt met het kunstaas.
Hengel voor het vissen op baars
Er zijn meerdere manieren om op baars te vissen, werpend met kunstaas, dropshotten of met wormen. In dit geval bespreken we de meest gebruikelijke vorm, namelijk werpend met kunstaas. Voor deze manier van baarsvissen is een spinhengel de juiste keuze.
Voor het vissen op baars is een spinhengel met een werpgewicht tussen 5 en 20 gram goed te gebruiken. Met een lichte hengel beleef je het meeste plezier aan een baars. Ben je van plan om met licht kunstaas op slootjes en stadswateren te gaan vissen? Kies dan voor ultra light, deze hengel heeft een werpgewicht tussen de 5 en 10 gram. Wil je ook wat zwaarder kunstaas kunnen gebruiken, of op stromende rivieren vissen? Dan is een hengel met een werpgewicht van zo’n 15 gram meer geschikt.
Molen
Kies voor een lichte molen voor het vissen op baars. Een lichte molen is prettig vissen omdat je de hengel voortdurend in de hand hebt. Daarnaast zorgt een lichte molen voor een goed evenwicht met de baarshengel, welke over het algemeen ook licht is. Een molen uit de 1000 serie is in de meeste gevallen een prima keuze.
Lijn
Bij het vissen op baars kan gekozen worden voor nylon-, gevlochten- of fluorcarbon lijn. Al deze lijnen hebben voor- en nadelen en kunnen allemaal prima gebruikt worden. Toch heeft gevlochten lijn voor deze visserij een voorkeur, omdat er geen rek in de lijn zit. Dit betekent dat je aanbeten beter en sneller kunt voelen. Een eigenschap van fluorcarbon is dat het niet zichtbaar is onder water. Door een gevlochten lijn te gebruiken met een meter fluorcarbon als onderlijn profiteer je van beide voordelen.
Kunstaas voor vissen op baars
Voor het werpend vissen op baars zijn verschillende soorten kunstaas te gebruiken. Pluggen, shads, maar vergeet ook zeker de ouderwetse spinner niet!
Pluggen voor baars
Kunstaas moet de baars triggeren om toe te slaan. Pluggen hebben 2 eigenschappen waardoor ze onweerstaanbaar zijn voor baars. Ze zijn er namelijk in vele kleuren welke al snel de aandacht trekken. Daarnaast hebben ze van nature al een bepaalde actie bij het binnenhalen. Dat betekent dat ze uit zichzelf al bepaalde bewegingen maken. Zeker wanneer je deze bewegingen stimuleert door te variëren met inhaalsnelheid en soms kleine rukjes geeft, vergroot je de kans op succes. Pluggen van 5 centimeter zijn prima voor het vissen op baars. Baars-imitaties en witte of zilveren pluggen met rode details werken goed.
Shads voor baars
Shads of softbaits zijn ook zeer effectief kunstaas voor het vissen op baars. Shads hebben van nature minder actie dan pluggen, maar bieden wel interessante mogelijkheden. Door even kort te stoppen met binnendraaien maakt de shad bijvoorbeeld een duik naar beneden. Dit is typisch een moment waarop een baars zal toeslaan. Daarnaast zijn shads ook geschikt om te dropshotten. Ook voor shads geldt dat een lengte van 5 centimeter heel geschikt is.
Spinners voor baars
Ooit waren spinners het ultieme kunstaas voor het vissen op baars en snoek. Tegenwoordig worden ze nog al eens overschaduwd door de aanwezigheid van pluggen. Toch kunnen spinners nog steeds echte killers zijn bij het vissen op baars. Een zilveren spinner schittert door het water en is daardoor zeer aantrekkelijk. Neem zeker een paar spinners mee wanneer je gaat vissen op baars. Afwisselen met kunstaas kan op sommige dagen het verschil maken tussen wel of niet vangen. Geef de spinner dan een kans, het resultaat zal je verbazen.
Welk kunstaas kies je bij het vissen op baars?
Dit is vooral afhankelijk van het water waar je gaat vissen. In een diep kanaal of op een zandafgraving heb je kunstaas nodig wat naar de diepte gaat. Shads zijn hiervoor heel geschikt, ze zinken namelijk totdat je begint met binnendraaien. Ook pluggen zijn hier geschikt, maar kies dan wel voor een dieplopende plug. Hoe diep een plug loopt, wordt normaal gesproken vermeld op de verpakking.
Wanneer je op ondiep water vist dan kies je beter voor een spinner of ondiep lopende plug. Deze zullen namelijk niet steeds de bodem raken en daardoor vuil meenemen. Een shad is ook prima te gebruiken op ondiep water, maar laat deze dan niet eerst afzinken voordat je gaat binnendraaien. Tot slot is het advies om te variëren met kunstaas, welk kunstaas het best werkt verschilt per dag!
Hoe ga je vissen op baars?
Naast dat je verschillende soorten kunstaas probeert bij het vissen op baars, vis je ook meerdere plekken af. Continu op dezelfde plek werpen heeft niet veel zin. Kam het hele water uit, vis zo’n 10 minuten tot een kwartier op dezelfde plek en ga dan verder. Zoek naar plekken als bruggetjes, rietkragen, overhangende bomen of duikers. Breng je kunstaas ‘tot leven’ door te variëren met de inhaalsnelheid en door tikjes te geven met je top. Dit zijn de momenten waarop de baars zal toeslaan.
Als baarsvisser zul je regelmatig zien dat er één of meerdere baarsjes rustig achter je kunstaas zwemmen. Dit kan soms wel eens frustrerend worden: waarom pakken ze het kunstaas niet gewoon? Door de onverwachte bewegingen en variaties in snelheid van het kunstaas ga jij dit spelletje winnen. Er komt een moment dat ze de verleiding niet meer kunnen weerstaan.
Baars in de zomer
Baars kan het hele jaar door prima gevangen worden, maar in de zomer is de baars het meest actief. In de zomer is het moment van de dag waarop je gaat vissen bepalender dan in andere jaargetijden. In het najaar heb je bijvoorbeeld de hele dag door een goede kans op succes. Baarzen zijn in de zomer op het warmste punt van de dag vaak moeilijk te vangen. Wanneer je ervoor kiest om vroeg in de ochtend of juist pas in de avond te gaan vissen, zijn ze juist extra actief! Ze lijken op dit soort momenten wel eens echte vreetbuien te hebben. In de zomer wil het ook nog wel eens helpen om wat sneller te vissen dan je gewend bent.
Tijd om naar het water te gaan!
Tips en informatie is handig, maar het ‘spelletje’ van het vissen op baars leer je pas echt aan de waterkant. Daarom is het nu tijd om naar het water te gaan. Is jouw uitrusting om op baars te vissen al compleet? Ga naar je favoriete vijver, kanaal of rivier. Vergeet niet: vis vele plekjes af en varieer met kunstaas en de actie die je hieraan geeft. Veel succes!
Lees ook eens: Ultra light vissen op baars
Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!