Dropshotten op baars

baars met de dropshot

Dropshotten op baars is een manier van baarsvissen die zich inmiddels bewezen heeft met vele goede vangsten. De basis van het dropshotten is om een shadje als het ware boven een loodje te laten dansen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, is de shad niet te weerstaan voor baars. In dit stuk ga jij erachter komen hoe je dit het best aanpakt, zodat je succesvol kunt gaan dropshotten op baars!

Hengel voor dropshotten op baars

Een goede dropshothengel heeft een blank die vrij stug is, maar de top van de hengel is juist vrij zacht. De stugge blank zorgt ervoor dat je de haak goed kunt zetten, de zachte top zorgt ervoor dat je een aanbeet goed kunt registreren. Wat betreft het werpgewicht van de hengel kun je het best kijken naar de range van 5 tot 25 gram. Een lichte hengel biedt meer spektakel bij het drillen, maar beperkt je mogelijkheden bij sterk stromend water. Je kunt op een lichte hengel namelijk niet met zwaarder lood gaan vissen. Een lengte van 2,40m tot 2,70m voldoet in de meeste situaties. Denk bij het kiezen van een hengel voor het dropshotten dus goed hoe en waar je wilt gaan vissen.

Molen voor het dropshotten

De molen voor het dropshotten hoeft niet heel bijzonder te zijn. Er wordt op relatief korte afstanden gevist waardoor een klein molentje al snel genoeg lijncapaciteit heeft. Omdat er met de dropshot ook snoek gevangen kan worden is een goede slip wel erg belangrijk. Verder is het vooral belangrijk om een molen te kiezen die goed in balans is met de hengel.

Dropshot montage voor baars

De montage voor dropshotten is heel eenvoudig. Aan het einde van de lijn wordt een loodje bevestigd met daarboven een haak. Uiteraard wordt er op de haak uiteindelijk een shad ofwel softbait gemonteerd als kunstaas. De afstand tussen het loodje en de haak bepaald de diepte waarop je gaat vissen. De haak kort boven het loodje betekent kort op de bodem vissen, hoe groter de afstand hoe verder je van de bodem vist. Zorg wel altijd voor voldoende afstand tussen het loodje en de haak, om de shad voldoende bewegingsruimte te geven. Hieronder wordt de montage voor het dropshotten geïllustreerd.

Montage voor dropshotten

De techniek bij het dropshotten op baars

Inmiddels is duidelijk dat dropshotten en manier is om net boven de bodem te vissen, met een softbait als kunstaas. Door vervolgens de juiste actie aan de softbait te geven wordt deze onweerstaanbaar voor baars. De juiste techniek bij dropshotten is de softbait steeds laten zakken en vervolgens weer omhoog te tikken. De techniek van dropshotten bestaat als het ware uit de volgende 3 stappen:

  • De softbait naar beneden laten zakken door de spanning van de lijn te halen.
  • De spanning op de lijn weer enigszins opzoeken.
  • Een korte maar toch vrij felle tik aan de top geven zodat de softbait weer omhoog schiet.

Deze 3 stappen blijf je voortdurend herhalen. Op deze manier schiet de softbait steeds omhoog en zakt deze vervolgens weer richting de bodem. Dit imiteert een gewonde prooi, waar een baars snel door getriggerd zal worden. Met name het moment waarop de softbait weer naar beneden zakt is een moment waarop de baars zal toeslaan. Het is overigens niet nodig om steeds het lood mee te laten bewegen, die mag best even op zijn plek blijven liggen. De kunst is om de softbait boven dit loodje de juiste actie te geven.



Aas voor dropshotten, welke softbait?

Inmiddels is al meerdere keren naar voren gekomen dat bij het dropshotten softbaits worden gebruikt. Maar welke softbait kan het best gebruikt worden bij het dropshotten? Shads met een gevoelige staart zijn vaak de juiste keuze, omdat kleine bewegingen al een mooie actie veroorzaken. Je kunt inschatten hoe gevoelig de staart is door de shad bij de kop te pakken. Gaat het staartje zonder gekke bewegingen te maken al goed op en neer? Dan is de staart dus gevoelig en heb je een goede shad gevonden voor het dropshotten.

Welke kleur kunstaas voor dropshotten?

Wat de beste kleur kunstaas is, is helaas niet zo gemakkelijk te zeggen. Het is zelfs de vraag of het iets uit maakt welke kleur kunstaas er gebruikt wordt. Heb je normaal gesproken een favoriete kleur kunstaas, dan kun je die prima gebruiken bij het dropshotten. Anders is het advies vooral om verschillende kleuren shads bij je te hebben, op die manier kan er afgewisseld worden. Mocht de ene kleur die dag niet leiden tot een goede vangst, dan kun je eens iets anders proberen.

Stek kiezen voor het dropshotten op baars

Ieder type water is geschikt om te dropshotten, van een rustige stadsvijver tot een stromende rivier. Deze wateren zijn natuurlijk lastig met elkaar te vergelijken, daarom worden de beste stekken apart besproken.

Dropshotten op een kanaal

Op het kanaal kan er dicht tegen de kant gevist worden, omdat het hier direct diep is. Daarbij zijn vooral plekken met kuiltjes of diepteverschillen heel interessant. Merk je dat er op een bepaalde plek diepteverschil is dan moet je daar zeker eens een poging wagen. Voor roofvissen zijn dit hinderlagen om een prooi aan te kunnen vallen. Houd in het achterhoofd: plekken die afwijken van de standaard situatie zijn interessant. Zie je een verbreding, obstakel of een zijsloot, dan is dit een mooie plek om te dropshotten. Naast dat dit soort plekken er boven water afwijkend uitzien, is dit op de bodem vaak ook zo. Daardoor zijn dit erg interessante stekken voor het dropshotten.

Snoekbaars kanaal

Dropshotten op de rivier

Op de rivier zijn vaak kruisingen en afsplitsingen te vinden naar andere delen van de rivier of naar plassen. Dit soort afsplitsingen zijn interessant, want ook op de rivier geldt dat afwijkende situaties hotspots kunnen zijn. Daarnaast is het ook goed om op zoek te gaan naar plekken waar diepteverschillen zijn. Andere mogelijke hotspots zijn langs aangemeerde schepen, langs havens en in de buurt van beplanting zoals riet of lelies.

Dropshotten op een stadsvijver

Misschien heb je wel eens vaker op de stadsvijver gevist waar je wilt gaan dropshotten. Dan kan jouw eigen kennis van het water wel eens het geheime wapen zijn om succes te boeken. Misschien ken jij de hotspots al, ga hier dan zeker een poging wagen met de dropshot. Daarnaast is het altijd goed om een poging te wagen langs rietkragen, in de buurt van overhangende bomen of bij obstakels zoals bruggetjes.

Lees dit artikel ook eens: Vissen op snoekbaars vanaf de kant 

Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!