Vissen op brasem

met de vaste stok

Brasem is een veelvoorkomende vis in de Nederlandse wateren. Op  vrijwel ieder water is de brasem goed vertegenwoordigd, van stadsvijver tot rivier. Er zijn verschillende manieren om een mooi exemplaar op de kant te krijgen. De meest voorkomende technieken voor het vissen op brasem zijn de vaste hengel en met de feeder, maar er zijn veel meer mogelijkheden! In dit artikel wordt uitgelegd hoe je deze visserij het best kunt aanpakken.

Vissen op brasem met de feeder

Feedervissen is misschien wel de meest effectieve manier van het vissen op brasem. Bij het feederen wordt een voerkorf gebruikt als werpgewicht. Deze voerkorf biedt de mogelijkheid om tot op grote afstand een goede voerplek aan te leggen. Bij aanvang van een sessie is het aan te raden om 5 tot 10 korfjes voer naar een plek te werpen. Op deze manier worden de brasems naar je voerplek gelokt en aangezet tot azen. Vervolgens is het tijd om te beginnen met vissen. Bij iedere worp kan het korfje weer gevuld worden met voer zodat er continu voedsel wordt aangeboden bij het haakaas.

Bij het feederen geeft de top aan wanneer het tijd is om aan te slaan. Enkele kleine tikken op de top kunnen duiden op azende vissen, maar betekenen nog niet direct een aanbeet. Wacht op een serie van meerdere tikken en sla dan aan. Benieuwd naar welke feederhengel je nodig hebt of lees je graag meer over het vissen met de feeder? Lees hier alles over vissen met de feeder!



Vissen op brasem met de vaste stok

Wat ook prima werkt voor het vissen op brasem is de vaste stok. Hierbij heb je niet de mogelijkheid om op grote afstand te vissen, maar dat is natuurlijk ook niet altijd nodig. Door een voerplek te maken binnen enkele meters van de kant is het ook prima mogelijk om brasems hier naartoe te lokken. Laat vervolgens je dobber zakken op deze plek. Het is hierbij wel essentieel om dat je haak op de bodem ligt. Om hier zeker van te zijn kun je op 10 cm van je haak een loodje zetten waar de dobber op zinkt. Zo weet je zeker dat je op de bodem vist wanneer de antenne van de dobber boven water blijft.

brasem

Een brasem vol paaipukkels.

Aas voor brasem

Als basis voor je brasemvoer is een lokvoer gericht op brasem prima. Daarbij is het wel belangrijk om ander voedsel toe te voegen aan het lokvoer. Particles als maïs en hennep zijn perfect om door het voer te mengen. Daarnaast kunnen maden en casters (maden poppen) ook heel goed gebruikt worden als toevoeging. Deze toevoegingen aan het grondvoer zorgen ervoor dat de brasem gaan azen en op de voerplek blijven.

Alhoewel kleine pellets ook heel goed werken, kun je met een wat groter formaat pellets (6mm) voorkomen dat er veel voorn gaat azen. Hierdoor ga je specifiek vissen op grotere vissen, waar brasem natuurlijk bij hoort. Andere opties om vooral grotere vissen op je voerplek te krijgen zijn miniboilies, tijgernoten en kikkererwten.

Deze grotere aassoorten kunnen ook gebruikt worden als haakaas, al dan niet bevestigd op een hair. Daarnaast zijn maden en casters ook een erg goed aas om op de haak te bevestigen. Om de kans op het haken van voorn te verkleinen prik je er gerust wat meer op je haak.

Hotspots voor vissen op brasem

Om je kans op succes te vergoten is het belangrijk om de juiste stek te kiezen. In de buurt van rietkragen, onder overhangende bomen en bij bruggetjes is de kans op brasem erg groot. Wanneer je op dit soort plekken de genoemde tips in praktijk brengt gaat het zeker lukken om een mooie brasem te vangen.

Lees ook eens: Vissen op zeelt

Bestel al je witvisspullen direct bij bol.com!