Vissen op snoek

snoek gevangen

De snoek is een van de grootste rovers van het Nederlandse water. Zo’n beetje alles wat leeft en in de bek van de snoek past lusten ze wel. Door het formaat wat de snoek kan bereiken en de spanning die deze visserij met zich meebrengt, is het vissen op snoek een van de meest beoefende takken van de sportvisserij. Hoe kun je dan het best vissen op snoek?

Welke hengel voor snoek?

Bij het kiezen van de juiste hengel moet je van te voren nagaan hoe en waar je hem gaat gebruiken. Ten eerste is het belangrijk welk kunstaas je gaat gebruiken en het gewicht daarvan. Voor het meeste kunstaas is een spinhengel de beste keuze.

Spinhengel

Elke hengel heeft zijn eigen werpgewicht waar het kunstaas op afgestemd dient te worden. Met de spinhengel kun je kunstaas zoals spinners, pluggen en shads gebruiken. Een redelijk allround werpgewicht is zo ongeveer 40 gram. Toch als je weet dat je vooral met blinkers of lichte plugs gaat vissen kan een lichtere hengel fijner zijn, of wanneer je zwaardere pluggen en shads gaat werpen heb je ook een zwaardere hengel nodig. De gemiddelde lengte van een spinhengel ligt tussen de 2,40m en 2,70m. Er kan ook gezoken worden voor een iets langere hengel van ongeveer 3m als je over obstakels als lelievelden heen wilt vissen.



Jerkbaithengel

Voor het vissen met jerkbaits is het aan te raden om daar dan ook een speciale jerkbaithengel voor te nemen. Deze hengels zijn wat zwaarder dan de gemiddelde spinhengel. Een ander verschil is dat deze hengels niet voorzien zijn van een molen maar van een baitcaster. Om deze reden zitten de ogen van de hengel niet aan de onderkant maar aan de bovenkant.

Molen kiezen voor snoekvissen

Bij het vissen op snoek maak je veel worpen en sta je continu met de hengel in je hand. Het is dus belangrijk dat je een lichte molen gebruikt welke in balans is met de hengel. Ook bij het snoeken is het weer belangrijk een molen met een goede slip te hebben om de klappen van de vis op te vangen. De inhaalsnelheid van de molen hangt ook enigszins af van je voorkeur. Sommige vinden het fijn om een redelijk lage inhaalsnelheid te hebben tijdens het vissen met kunstaas, de ander wil juist weinig slagen hoeven te maken om de lijn binnen te krijgen.

De lijn

Bij het vissen op snoek moet je de overweging maken of je met nylon of gevlochten lijn gaat vissen. Zoals vele wel zullen weten is het grootste verschil tussen deze typen lijnen de rek. Nylon heeft nogal wat rek, gevlochten lijn heeft nauwelijks tot geen rek. Met gevlochten lijn voel je dus beter wat er onder water met je kunstaas gebeurt. Je kan ook dunner vissen met gevlochten lijn omdat deze sterker is dan nylon. Wees er in ieder geval zeker van dat je lijn sterk genoeg is, je wilt natuurlijk niet je vis verspillen en belangrijker nog, je wilt niet dat de vis met het kunstaas in zijn bek blijft rondzwemmen. Ga bij nylon daarom nooit dunner vissen dan 25/00. Bij gevlochten lijn zit je tussen de 15/00 en 20/00 meestal wel goed. De lijn moet uiteraard wel aangepast worden op het werpgewicht van de hengel.

Kunstaas voor het vissen op snoek

Er zijn verschillende soorten kunstaas waarmee je succesvol op snoek kunt vissen. Zoals vele van jullie misschien al weten is het altijd verstandig om af te wisselen tussen verschillende soorten kunstaas om te kijken welke het best werkt. Dit kan per dag anders zijn en daarom is het  handig om te weten hoe je verschillende soorten kunstaas het best kan gebruiken.

baars plug

Onderlijnen snoek

Voor het vissen op snoek heb je altijd een onderlijn nodig welke bestand is tegen de tanden van de snoek. Deze onderlijnen zijn meestal gemaakt van staal of titanium. Zorg dat deze onderlijnen lang genoeg zijn, denk hierbij aan 30 tot 40cm. Je hebt ook nog de mogelijkheid om voor fluorocarbon te kiezen maar hier moet je wel goed mee oppassen. De meningen over fluorocarbon als onderlijn voor het snoeken zijn verdeeld, je hoort nog wel eens een verhaal dat de lijn breekt.

Hotspots voor snoek

Snoeken zijn goed vertegenwoordigd in Nederland en zijn op vrijwel ieder water te vinden. Zoek ze op plekken waar prooivissen zoals baars en voorn te verwachten zijn. Dit is vaak in de buurt van riet, bij overhangende bomen of onder bruggetjes. Al helemaal wanneer snoek zich ergens achter kan verschuilen rond deze plekken zijn dit echte hotspots.

Lees ook eens: Vliegvissen op snoek

Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!