Snoek kunstaas

pluggen voor snoek

Er zijn verschillende soorten kunstaas waarmee je succesvol op snoek kunt vissen. Zoals vele van jullie misschien al weten is het altijd verstandig om af te wisselen tussen verschillende soorten kunstaas om te kijken welke het best werkt. Dit kan per dag anders zijn en daarom is het  handig om te weten hoe je verschillende soorten kunstaas het best kan gebruiken.

Snoek spinners

Een kunstaas dat al vele jaren gebruikt word is de spinner en daar is een reden voor. Het is nog steeds een kunstaas waar goed op gevangen kan worden en wat in sommige situaties ook wel degelijk zijn voordelen kan hebben tegenover andere soorten kunstaas. Bij spinners heb je goede controle over hoe diep je hem wil vissen. Ze zijn vooral geschikt voor ondiepere wateren. Denk hierbij aan stadswateren en poldersloten.

Welke spinner werkt het best voor snoek?

Er zijn vele verschillende kleuren en maten spinners. Ook hebben spinners verschillende gewichten, welke bepalen hoe ver je kunt gooien en hoe diep de spinner loopt. Wanneer je spinners inzet in ondiepere wateren hoeven ze niet zo zwaar te zijn. Hoe zwaarder de spinner hoe dieper hij loopt, daarom kan in sommige gevallen zelfs gekozen worden voor een onverzwaarde spinner. Er zijn ook veel verschillende kleuren spinners, die met natuurlijke kleuren werken over het algemeen goed. Natuurlijke kleuren lijken bijvoorbeeld op voorn of baars. Je komt dan bijvoorbeeld uit op een zilver spinnerblad met rode afwerkingen. Je hebt ook spinners met een kleine streamer rond de haak. Hierbij kies je dus bijvoorbeeld voor een zilver blad met rode streamer.

Actie geven aan een spinner

Het binnenvissen van een spinner is eigenlijk heel eenvoudig. Als je ingeworpen hebt en je gaat binnendraaien gaat het spinnerblad rond draaien. Hierdoor gaat er een schittering door het water wat een prooi imiteert en zorgt voor veel turbulentie onder water, waardoor de snoek geprikkeld word om hem te pakken. Je kan je spinner extra aantrekkelijk maken door hem met rukjes binnen te vissen. Zo maakt je spinner onverwachtse bewegingen waardoor het er natuurlijker uitziet. Het is ook aan te raden om met verschillende snelheden binnen te vissen. In de winter zijn de snoeken passiever dus moet je hier je tempo op aanpassen, je kunt de spinner dan dus beter wat langzamer binnendraaien.



Snoek pluggen

Pluggen worden tegenwoordig veel gebruikt onder de snoekvissers. Het mooie van een plug is dat ze vaak zelf al een bepaalde actie maken onderwater. Door de zwemlip van de plug word bepaald hoe diep de plug loopt. Dit maakt pluggen een zeer universeel kunstaas.

Welke plug werkt het best voor snoek?

Als eerst kun je het best bedenken op welke diepte je hem ongeveer in gaat zetten. Hoe diep een plug loopt is vaak duidelijk vermeld op de verpakking. Over welke kleur plug het beste is zijn de meningen verdeeld. De een zweert bij een felle kleur, de ander bij een meer natuurlijke kleur. Als middenweg wordt er vaak gekozen voor natuurlijke kleuren met een agressief tintje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baars imitatie met een rode of oranje onderkant, of een witte plug met een rode kop. Wissel af, wanneer een natuurlijke kleur niet werkt kan er overgestapt worden op een felle kleur. Afwisselen is vaak de sleutel tot succes.

Verder zijn pluggen tussen de 10 en 15 centimeter voor de meeste situaties het meest geschikt. Toch zijn hoor je wel eens dat mensen zweren bij pluggen van 20 centimeter. Voor een mooie actie onder water kun je het best een plug nemen die uit meerdere delen bestaat.

baars plug

Een realistische imitatie van een baars als kunstaas.

Actie geven aan een plug

Pluggen hebben dus al vaak een actie van zichzelf. Dat wil niet zeggen dat je de plug altijd op het zelfde tempo kan binnen vissen en je zelf geen actie meer hoeft te geven.  Het is echter lastig uit te leggen hoe je een plug het best kunt binnenvissen omdat dit per plug anders kan zijn. Toch zijn er een aantal dingen aan te raden wanneer je met pluggen vist, dit komt erg overeen met de manier van spinners binnenvissen. Het veranderen van de snelheid waarmee je binnendraait is eigenlijk altijd belangrijk om je kunstaas zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. En ook het binnenvissen met rukjes is bij een plug aan te raden omdat je zo een gewonde vis imiteert.

Snoeken met jerkbaits

De jerkbait is een relatief nieuw kunstaasje, wat maakt dat het voor vele nog vrij onbekend is. Het eerste wat opvalt bij een jerkbait als je het zou vergelijken met een plug, is dat een jerkbait geen zwemlip heeft. Dit maakt het een compleet ander kunstaas dan de andere genoemde soorten. Je kunt de jerkbaits wel bevissen met een gewone spinhengel, maar wanneer je van plan bent om vaker met jerkbaits te vissen is het goed om te kiezen voor een echte jerkbait hengel. Daarnaast kom je vaak 3 verschillende typen jerkbaits tegen.

Wat is de beste jerkbait voor snoek?

Bij het uitkiezen van je jerkbait zie je dat je vaak 3 verschillende soorten jerkbaits tegenkomt, namelijk gliders, divers en hybriden. Elk van deze soorten dient anders binnen gevist te worden.

Gliders

Je geeft actie aan een glider door hem met korte felle rukjes binnen te vissen. Wat je ziet is dat de glider dan van links naar rechts door het water schiet. Het kan soms ook effectief zijn om de jerkbait tussendoor een korte periode stil te laten hangen. Zo ziet de snoek het aan als een gewonde of zieke vis en is het moeilijk te weerstaan voor een hongerige snoek. Gliders zijn uitermate geschikt voor de ondiepere wateren.

Divers

Zoals de naam al zegt is de diver een duikende jerkbait. Meestal wordt deze met langere halen binnengevist. Wanneer je dit doet duikt de jerkbait en wanneer je de lijn ontspant komt de jerkbait weer omhoog. Je kunt dus het best na elke haal even de hengel stil houden zodat de jerkbait weer omhoog kan komen. Je zult vaak zien dat dit het moment is dat de snoek toeslaat. Door de duikende actie is de diver wat minder geschikt voor de ondiepere wateren.

Hybriden

Hybride betekent kruising. De hybride jerkbaits zijn dan ook een kruising tussen de gliders en de divers. Dit houd in dat de hybride zowel naar links en naar rechts kan, maar ook naar boven en naar beneden. Het is dus de meest onvoorspelbare jerkbait maar dat maakt het ook wat lastiger om mee te vissen en is dus voor de wat meer ervaren jerkbait vissers. De hybride jerkbaits worden ook met langere halen binnengevist.

Shads voor vissen op snoek

Shads zijn rubberen visimitaties waarmee menig snoek te verleiden valt. Ze worden vaak gebruikt voor het vissen op baars en snoekbaars maar er kan ook succesvol mee worden gevist op snoek. Het is nooit verkeerd om er wat van te kopen aangezien ze vaak zeer laag geprijst zijn vergeleken met andere soorten kunstaas.

Welke shad werkt het best voor snoek?

Ook bij shads wordt vaak gekozen voor natuurlijke kleuren maar de omstandigheden moeten hier wel naar zijn. In troebel water zijn fellere kleuren vaak beter, bijvoorbeeld wit, geel of fel groen. Iets anders waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste shad is de staart, voor snoeken zijn schoepschaartjes het meest geschikt. Deze staartjes maken een mooie actie wanneer je ze binnenvist. Variëren met de inhaalsnelheid is genoeg wanneer je met shads vist. Daarnaast kun je tussendoor de shad naar beneden laten duiken. Hoe groter de bocht van de staart hoe dieper de shad duikt. Voor het vissen in ondiepe polderslootjes zijn shads waarvan de staart in een scherpe bocht staat het meest geschikt.

Lees ook eens: Vissen op snoek

Bestel je roofvis materialen direct op bol.com!