Karpervissen in de winter

karpervissen in de winter

De winter is niet de beste tijd om te vissen op karper, maar soms is de verleiding niet te weerstaan. Wanneer het dan toch lukt om succes te boeken, geeft dat des te meer voldoening. En laten we eerlijk zijn, als je thuis blijft weet je zeker dat je niets vangt. Het is dan ook zeker niet onmogelijk om karper te vangen in de winter, de manier waarop is echter heel anders dan in andere jaargetijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je in de winter het meeste kans op succes hebt bij het vissen op karper.

Voedselbehoefte van karper in de winter

Het belangrijkste verschil tussen vissen in zomer en winter is de voedselbehoefte van de karper. In de winter is deze zeer laag en daar moet rekening mee gehouden worden. In principe heeft de karper helemaal geen voedsel nodig in de koudere maanden, hij zal hier dus ook niet actief naar op zoek gaan. Het is dus belangrijk dat je weet waar de karper zit en ze vervolgens weet te triggeren om het aas ook daadwerkelijk te pakken.

karpervissen tent

Op een koude winterdag is een tent geen overbodige luxe.

Beste aas voor karper in de winter

De voedselbehoefte is laag, dus moet de aandacht van de karper getrokken worden met weinig aas. Een aasje met een felle kleur is in dat geval de beste keuze. Een fluo pop-up in combinatie met een chod-rig is een uitstekende combinatie in de winter. Op deze manier heb je niet alleen een aasje dat goed opvalt vanwege zijn kleur, maar ook vanwege het feit dat het een paar centimeter boven de bodem “zweeft”. Op deze manier kan er prima met single hookbait gevist worden. Om toch wat aas rond de haak te hebben liggen kunnen gemalen boilies of particles gebruikt worden. Voer alleen zeker niet te veel!

PVA handig hulpmiddel bij karpervissen in de winter

PVA is een soort gaas wat oplost in het water. Door wat aas in PVA aan de haak te hangen, ligt er een kleine hoeveelheid aas rond je haak. Waar PVA in de zomer slechts een klein onderdeel vormt van het maken van een voerplek, is dit in de winter al voldoende. Een echte aanrader voor het karpervissen in de winter!Winter hotspots voor karper

Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een water met een goed visbezetting. Op deze manier heb je niet alleen meer kans dat je bij de vis zit, maar ook dat de winterreserves minder aanwezig zijn. Bij dun bezette wateren is het natuurlijke voedselaanbod vaak groot genoeg om alle vissen met voldoende reserves de winter in te laten gaan.

Net als in de zomer, zijn ook in de winter overhangende bomen en rietkragen goede stekken. Daarnaast houdt karper zich vaak op bij brugjes en duikers, maar vergeet vooral de diepere plekjes niet. Op diepere stukken is het water op de bodem vaak wat warmer, hier liggen de karpers dan ook graag.

Tot slot

Met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste tactiek is het dus zeker mogelijk om ook in de winter succesvol te kunnen vissen op karper. Zorg goed voor jezelf, kleed te warm aan en ga beschut zitten. Een tent is in de winter geen overbodige luxe. Succes!

Lees ook eens: Vissen met- en bereiden van particles

Bestel al je karperspullen direct bij bol.com!